Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2010

Ο μονοκυλινδρος κινητηρας Omnivore απο την Lotus

http://www.caroto.gr/static/media/2010/01/lotus-omnivore-annomation-600x334.jpg

πατήστε επάνω στην εικόνα για να δείτε πως λειτουργεί ο νέος κινητήρας της lotus
Πρωτότυπος μονοκύλινδρος μονομπλόκ κινητήρας (κεφαλή και μπλοκ αποτελούν κοινό χυτό) χωρητικότητας 499,6 κ.εκ. Η γεωμετρία του είναι τετράγωνη (86×86 χιλιοστά), είναι δίχρονος και άμεσου ψεκασμού. Μάλιστα, οι μηχανικοί της Lotus ισχυρίζονται πως ο κινητήρας τους μπορεί να λειτουργήσει με μπουζί και εναλλακτικά με ελεγχόμενη αυτανάφλεξη (HCCI) ξεπερνώντας τα προβλήματα της κρύας εκκίνησης.

Σαν κερασάκι στην τούρτα μοιάζει ένας κόμπακτ μηχανισμός (”puck” τον ονομάζει η Lotus) που βρίσκεται πάνω από το θάλαμο καύσης και έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλει την σχέση συμπίεσηςπου κυμαίνεται από 10:1 έως και 40:1 (στην περίπτωση του Omnivore με μπουζί). Ο αυλός εξαγωγής στον πρωτότυπο Omnivore ελέγχεται από βαλβίδα συνεχώς μεταβαλλόμενης λειτουργίας (ανοίγματος/κλεισίματος) που μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει το μέγεθος της εκτόνωσης στον κύλινδρο.

Ελεγχόμενη αυτανάφλεξη ή HCCI (Homogenous Charge Compression Ignition)

Με απλά λόγια το καύσιμο μίγμα σε έναν βενζινοκινητήρα τεχνολογίας HCCI δεν αναφλέγεται από τον σπινθήρα των μπουζί αλλά αυταναφλέγεται από μόνο του (όπως στους Diesel). Ποιο είναι το πλεονέκτημα; Πως σε ελάχιστο χρόνο, σε μερικές μόλις μοίρες του στροφαλοφόρου (λιγότερες από 10) έχουμε ανάφλεξη του μίγματος αφού δεν μεσολαβεί ο χρόνος της έναρξης και διασποράς σπινθηρισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την λειτουργία του κινητήρα με ιδιαίτερα φτωχά μίγματα, σχεδόν ανύπαρκτες εκπομπές NOx και φυσικά μικρότερη κατανάλωση καυσίμου. Με τους ΜΕΚ τεχνολογίας HCCI ασχολούνται εδώ και χρόνια πολλές εταιρίες (Mercedes-Benz DiesOtto, GM, VW κ.α.) αλλά για την ώρα δεν έχουμε δει κάτι ανάλογο στην παραγωγή.

πηγες
http://vodpod.com
www.pitstop.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου