Σας έχει τύχει μετά από ένα απολαυστικό δείπνο σε κάποιο εστιατόριο και ενώ αισθάνεστε χορτάτοι να έρχεται η ώρα για το επιδόρπιο και χωρίς να το πολυσκεφτείτε να παραγγέλνετε το πιο παχυντικό γλυκό; Ή να τσιμπολογάτε τσιπς ενώ ελέγχετε τα emails σας, και ξαφνικά να διαπιστώνετε ότι φάγατε όλο το σακουλάκι;
Το κλειδί είναι να γνωρίζετε τις αιτίες της υπερφαγίας, κάτι που θα σας βοηθήσει να αντιστέκεστε στον πειρασμό και να μην παίρνετε κιλά. Ας δούμε λοιπόν 7 παράγοντες, που μπορεί να οδηγήσουν στην υπερβολική πρόσληψη τροφής και τελικά στην αύξηση του σωματικού βάρους:
1. Εικόνες, ήχοι και μυρωδιές
Η υπερκατανάλωση φαγητού μπορεί να προκληθεί από τις έξυπνες διαφημίσεις τροφίμων, το ελκυστικό άρωμα του μπέικον και τον ήχο του ποπ κορν. "Επηρεάζεστε από το περιβάλλον σας, ειδικά τα διαφημιστικά συνθήματα από μελέτες που έχουμε κάνει διαπιστώσαμε ότι συχνά έχουν αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση φαγητού", σημειώνει ο Brian Wansink από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Cornell, ειδικός σε θέματα διατροφικής συμπεριφοράς.
2. Ακατάστατο φαγητό
Το ασυνείδητο τσιμπολόγημα συνήθως από ένα μπολ ή ένα σακουλάκι, ενώ κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή σας ή διαβάζετε ένα βιβλίο μπορεί να σας οδηγήσει να φάτε πολύ περισσότερο από ό, τι συνειδητοποιείτε.
Γενικά το να τρώτε την ώρα που είστε απασχολημένοι με διάφορα πράγματα μπορεί να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση φαγητού, επειδή ουσιαστικά δεν προσέχετε τι τρώτε. Αντίθετα όταν είστε επικεντρωμένοι στο τι τρώτε, μπορείτε να νιώσετε καλύτερα τη γεύση των τροφίμων και τελικά να απολαύσετε το γεύμα σας.
3. Τρόφιμα παντού
Όπου κι αν στραφείτε υπάρχουν ευκαιρίες για φαγητό - στα fast foods, στις καφετέριες, στα μηχανήματα αυτόματης πώλησης. Και όταν το φαγητό είναι μπροστά μας, έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο από ό, τι χρειαζόμαστε.
Ο Brian Wansink και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι όταν γλυκά και σοκολάτες ήταν προσβάσιμα στα γραφεία των εργαζομένων, έτρωγαν μεγάλες ποσότητες καθημερινά και - το κυριότερο- δεν συνειδητοποιούσαν πόσο έτρωγαν. Όταν όμως τα γλυκίσματα μπήκαν μέσα σε συρτάρια, κατανάλωναν πολύ μικρότερες ποσότητες. Μάλιστα όσο πιο μακριά από το γραφείο τους βρίσκονταν τα ντουλάπια, τόσο λιγότερο έτρωγαν.
Αντισταθείτε λοιπόν στον πειρασμό να φάτε περισσότερα γλυκά και σνακ τοποθετώντας τα όσο γίνεται πιο μακριά από το βλέμμα σας και βάλτε πιο κοντά στο οπτικό σας πεδίο τα πιο υγιεινά και χαμηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα.
4. Γρήγορο και φθηνό φαγητό
Τα fast foodς, που βρίσκονται σε κάθε γωνιά, προσφέρουν φθηνό φαγητό, ενθαρρύνοντάς μας να τρώμε όλο και πιο συχνά τρόφιμα πλούσια σε λίπος, νάτριο, και θερμίδες.
Οι διαιτολόγοι συνιστούν να περιορίσετε την κατανάλωση γρήγορου φαγητού σε μία φορά την εβδομάδα και κυρίως να επιλέγετε τα πιο υγιεινά μενού - όπως σαλάτες και σάντουιτς κοτόπουλου - ακόμα κι αν κοστίζουν λίγο παραπάνω.
5. Υπερβολικές μερίδες
Το μέγεθος της κανονικής μερίδας είναι λίγο παρεξηγημένο, εν μέρει γιατί πολλά εστιατόρια σερβίρουν μερίδες μεγάλου μεγέθους. Αν δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για το κανονικό μέγεθος μερίδας φροντίστε τουλάχιστον η μερίδα σας να περιλαμβάνει περισσότερα τρόφιμα χαμηλής θερμιδικής αξίας. Τέτοια τρόφιμα είναι αυτά που περιέχουν πολύ νερό και φυτικές ίνες, αλλά λίγες θερμίδες - όπως φρούτα, λαχανικά, σαλάτες και σούπες.
Η Barbara Rolls, διατροφολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία σε έρευνα που έκανε μαζί με τους συνεργάτες της διαπίστωσε ότι μπορείτε να μειώσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε, χωρίς να νιώθετε μεγαλύτερη πείνα καταναλώνοντας περισσότερα από τα παραπάνω είδη τροφίμων.
6. Τεράστια πακέτα
Τα πακέτα φαγητού μεγάλου μεγέθους, λένε οι ειδικοί, μας επηρεάζουν ασυνείδητα και μας κάνουν να τρώμε περισσότερο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν αγοράζετε ένα τεράστιο πακέτο, είναι πιθανό να καταναλώσετε 25%- 50% περισσότερο φαγητό από ό, τι θα τρώγατε από ένα μικρότερο πακέτο - ειδικά όταν τρώτε πρόχειρο φαγητό ή γλυκά.
"Χρειάζεται καταρχήν να προσπαθήσετε να εγκαταλείψετε τη συνήθεια να μασάτε συνέχεια κάτι, ενώ κάθεστε χαλαροί ή βλέπετε τηλεόραση", δηλώνει η Αμερικανίδα διαιτολόγος TaraGidus. "Δοκιμάστε ένα φλιτζάνι τσάι, ένα ποτήρι νερό, ή μασήστε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Αν θέλετε οπωσδήποτε ένα σνακ, αγοράστε μικρής συσκευασίας και χαμηλής θερμιδικής αξίας σνακ."
7. Υπερβολική ποικιλία
Ένα τραπέζι με μπουφέ μπορεί να γίνει ο εφιάλτης σας αν κάνετε δίαιτα. Οι πολλές και διαφορετικές επιλογές σας ενθαρρύνουν να δοκιμάσετε έστω και λίγο από όλα και πριν το καταλάβετε, έχετε γεμίσει το πιάτο σας. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει ποικιλία στο τραπέζι σας μέχρι το σημείο που χρειάζεται για να καλύψετε τις διατροφικές σας ανάγκες αλλά να επικεντρώνεστε στα απαραίτητα τρόφιμα. Η ποικιλία τροφίμων είναι καλή σύμφωνα με τους διαιτολόγους εφόσον τα τρόφιμα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά - τέτοια τρόφιμα είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια, οι σούπες, τα δημητριακά και τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα.
πηγή:cosmo.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου