Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

O Νευρομάντης επιτέλους στη μεγάλη οθόνη!


 O Νευρομάντης επιτέλους στη μεγάλη οθόνη!
Μια ταινία που εδώ και πολλά χρόνια αναμενόταν να ετοιμαστεί αλλά συνεχεία κάπου σκάλωνε, μια ταινία που όλοι οι φαν ανά τον κόσμο ανυπόμονα περιμένουν, επιτέλους έχει μπει στην τελική ευθεία. Μιλάμε για ένα από τα πιο διάσημα βιβλία στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας, ο «Νευρoμάντης» του Γουίλιαμ Γκίμπσον, και την μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη. Η λέξη ‘επιτέλους’ από τα στόματα όλων όσων ακούνε το νέο και γνωρίζουν τι σημαίνει το βιβλίο για την ιστορία του φανταστικού ηχεί ήδη τον πλανήτη.
Το φιλόδοξο πρότζεκτ, το οποίο ταλαιπωρείται πολύ καιρό, ανέλαβε ο Βιντσέντζο Νατάλι, που μας χάρισε 13 χρόνια πριν το εξαιρετικό «Cube». Ο Καναδός 41χρονος σκηνοθέτης βέβαια δεν είχε ανάλογη συνέχεια, μιας και οι επόμενες σκηνοθετικές του δουλειές όπως τα "Cypher" και "Nothing" δεν στάθηκαν στο ύψος των προσδοκιών κοινού και κριτικών, αλλά αυτό δεν μειώνει τις προσδοκίες μας. Παρεμπιπτόντως, η νέα του σκηνοθετική δουλειά που θα βγει στις αίθουσες στους επόμενους μήνες είναι το "Splice", με τον Άντριεν Μπρόντι.
Το βιβλίο του Γκίμπσον, από τα πλέον αναγνωρίσιμα στο χώρο της λογοτεχνίας του φανταστικού και κατά πολλούς ένα από τα πρώτα cyberpunk μυθιστορήματα, είναι το πρώτο από μια χαλαρή, θα λέγαμε, τριλογία του συγγραφέα, που ονομάστηκε ‘Sprawl’ με τα: Νευρομάντης το 1984, Κόμης Μηδέν το 1986 και Στον αστερισμό της Μόνα Λίζα το 1988, τα οποία, εκτυλίσσονται στο ίδιο φανταστικό σύμπαν. Ο «Νευρόμαντης» αναφέρεται σ’ έναν μανιώδη χάκερ οποίος στερείται τη δυνατότητα πρόσβασης στον Κυβερνοχώρο ύστερα από μια αποτυχημένη κλοπή. Παγιδευμένος σ' ένα λαβύρινθο, όπου κυριαρχούν τα τεχνοναρκωτικά και το λαθρεμπόριο πληροφοριών βρίσκει έναν μυστήριο τύπο, ο οποίος μπορεί να τον βοηθήσει αλλά ζητάει αντάλλαγμα τις γνώσεις του ως χάκερ. Ο «Νευρομάντης» δημοσιεύτηκε όπως είπαμε το 1984, και κέρδισε αμέσως όλα τα σημαντικά βραβεία για την λογοτεχνία της Επιστημονικής Φαντασίας: το Hugo, το Nebula και το Βραβείο Philip K. Dick.

Ο Γουίλιαμ Γκίμπσον, που γεννήθηκε το 1948 στις ΗΠΑ, θεωρείται ο νονός του όρου ‘cyberspace’ όταν και τον χρησιμοποίησε πρώτα στη μικρή ιστορία «Το κάψιμο της Κρόουμ» και μετά στον «Νευρομάντη» όπου κι έγινε ευρύτερα γνωστός. Αποκαλείται συχνά και ο νουάρ προφήτης του κυβερνοπάνκ (cyberpunk) όπως αποκαλείται αυτό το ιδιαίτερο είδος του χώρου της επιστημονικής φαντασίας. Για τους περισσότερους ο Γκίμπσον είναι αυτός που μαζί με τον Μπρους Στέρλινγκ έδωσαν φωνή στην επιστημονική φαντασία του '80. Επηρεασμένοι από το κίνημα μπίτνικ, και ιδιαίτερα από τον Μπάροουζ, γνωρίζονται το 1982 και δημιουργούν τον πρώτο κυβερνοπάνκ λογοτεχνικό κύκλο. Μάλιστα το 1990 γράφουνε μαζί το The Difference Engine.

Τη δεκαετία του '90 o Γκίμπσον παρέδωσε μία νέα μυθιστορηματική τριλογία, την "Τριλογία της Γέφυρας" με τα Εικονικό Φως (Virtual Light, 1993), Ιντόρου (Idoru, 1996) και Οι παρέες του μέλλοντος (All Tomorrow's Parties 1999), Εδώ βρισκόμαστε σε ένα σύμπαν κάπως λιγότερο προηγμένο τεχνολογικά και οι ιστορίες έχουν σαφώς μια περισσότερο στενή σχέση με την επιρροή των νέων τεχνολογιών του κυβερνοχώρου και της νανοτεχνολογίας και την απροσδόκητη επίδραση τους στην κοινωνία.

Στην μεγάλη οθόνη έχουν μεταφερθεί τα διηγήματα του Ο Μνημονικός Τζόνι και Ξενοδοχείο Νέο Ρόδο, ενώ ο ίδιος συμμετείχε και στη συγγραφή δύο επεισοδίων της διάσημης και ιστορικής πλέον τηλεοπτικής σειράς The X-Files.

Κωνσταντίνος Αϊβαλιωτης
πηγη


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

alepoy »

Copyright © Reality time | Φιλικές σελίδες