Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Η διαρροή ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα «10 φορές μικρότερη από του Τσερνόμπιλ»

Το ραδιενεργό νερό πιθανότατα θα συγκεντρωθεί τελικά σε αυτή τη φορτηγίδα, η οποία έχει χωρητικότητα 10.000 τόνων
Η ποσότητα ραδιενεργών ισοτόπων που διέρρευσε στην ατμόσφαιρα από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι είναι δέκα φορές μικρότερη από ό,τι η διαρροή στο Τσερνόμπιλ το 1986, ανακοίνωσαν οι ιαπωνικές αρχές.

«Δεν πιστεύουμε ότι η ραδιενέργεια στην Ιαπωνία θα προκαλέσει αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και λευχαιμίας» δήλωσε ο Μακότο Ακάσι του ιαπωνικού Εθνικού Ινστιτούτου Ραδιολογικών Επιστημών.

Παρόλα αυτά, υπάρχει η σαφής ανάγκη «να μελετηθεί η κατάσταση πολύ προσεκτικά» είπε, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που πραγματοποιείται στη Γενεύη.

Η ανησυχία εστιάζεται στα ραδιενεργά ισότοπα ιωδίου και καισίου που μόλυναν τη θάλασσα γύρω από τον σταθμό και εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα κατά την εκτόνωση του ραδιενεργού ατμού από τέσσερις αντιδραστήρες.

Ο Ακάσι διαβεβαίωσε ότι τα επίπεδα των ισοτόπων καισίου 134 και 137 «είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι στο δυστύχημα του Τσερνόμπιλ.

Όπως αναφέρει το AFP, παρών στη συνάντηση ήταν και ο Ιάπωνας υφυπουργός Υγείας Κουχέι Οτσούκα, ο οποίος ανέφερε ότι «ο αριθμός των νεκρών από έκθεση σε ραδιενέργεια είναι προς το παρόν μηδέν».

Αρκετοί εργάτες που αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο τους αντιδραστήρες είχαν εκτεθεί σε ραδιενέργεια όταν πάτησαν σε μολυσμένα νερά που συσσωρεύονταν στο δάπεδο. Σύμφωνα όμως με τον Ακάσι, κανείς δεν χρειάστηκε να υποβληθεί σε ειδική θεραπεία.

Όπως είχαν εξηγήσει νωρίτερα ανεξάρτητοι ειδικοί, τα ραδιενεργά υλικά της Φουκουσίμα δεν εκτινάχθηκαν ψηλά στην ατμόσφαιρα όπως είχε συμβεί στο Τσερνόμπιλ. Στο διαβόητο πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας, ο αντιδραστήρας που υπέστη τήξη της καρδιάς δεν προστατευόταν από εξωτερικό κέλυφος. Όταν το δοχείο αντίδρασης εξερράγη λόγω της πίεσης, το ραδιενεργό νέφος έφτασε μέχρι τη στρατόσφαιρα και μόλυνε τμήματα της Βόρειας Ευρώπης.

Παρόλα αυτά, το δυστύχημα της Φουκουσίμα κατατάχθηκε στην ανώτερη κατηγορία 7, όπως είχε συμβεί -για πρώτη φορά στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας- στο Τσερνόμπιλ.

Πολύμηνη προσπάθεια

Στο μεταξύ, η Tokyo Electric Company, η εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι, εκτίμησε ότι οι τέσσερις αντιδραστήρες που υπέστησαν μερική τήξη, μετά το φονικό τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, θα τεθούν πλήρως υπό έλεγχο και θα κλείσουν οριστικά γύρω στον Ιανουάριο του 2012.

Η εταιρεία, γνωστή και ως Tepco, τελικά εγκατέλειψε το σχέδιό της να διοχετεύσει ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες νερού στους αντιδραστήρες, καθώς ανακάλυψε μια μεγάλη ρωγμή στο δοχείο αντίδρασης της μονάδας 1.

Η Tepco σκοπεύει τώρα να συνεχίσει την ψύξη των αντιδραστήρων με διαρκή κυκλοφορία του νερού που έχει ήδη συσσωρευτεί στο δάπεδο, τους αντιδραστήρες και άλλους χώρους του συγκροτήματος.

Αυτό όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να κατασκευαστεί ένα δαπανηρό σύστημα για τον καθαρισμό δεκάδων χιλιάδων τόνων ραδιενεργού νερού, το οποίο θα πρέπει να συγκεντρωθεί σε μια γιγάντια δεξαμενή εξάτμισης. To ρόλο της δεξαμενής αυτής θα παίξει πιθανώς μια γιγάντια φορτηγίδα που ρυμουλκείται από άλλη ιαπωνική πόλη.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το τελικό κόστος της επιχείρησης δεν είναι ακόμα δυνατό να εκτιμηθεί.



πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

alepoy »

Copyright © Reality time | Φιλικές σελίδες