Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Χάος στα αεροδρόμια λόγω της ηφαιστειακής τέφρας

Χάος στα αεροδρόμια λόγω της ηφαιστειακής τέφραςΣε επιφυλακή και εγρήγορση βρίσκεται όλη η Ευρώπη μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Γκρίμσβετν στην Ισλανδία. Ηδη η τέφρα έχει αρχίσει να εξαπλώνεται εκτός συνόρων του νησιού του Ατλαντικού ωκεανού. Οι Ελληνες επιστήμονες, δε, αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουν εάν το ηφαιστειακό υλικό θα φτάσει στη χώρα μας.

Στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια έχει σημάνει συναγερμός και τα στελέχη των αεροπορικών εταιρειών παρακολουθούν με αγωνία την κατεύθυνση της ηφαιστειακής τέφρας, καθώς φοβούνται πιθανή επανάληψη του αεροπορικού «μπλακάουτ» που είχε δημιουργηθεί μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Εϊαφιαλαϊόκουλ, τον Απρίλιο του 2010. Και αυτό γιατί η έκρηξη του ηφαιστείου Γκρίμσβετν είναι ισχυρότερη από αυτή του Εϊαφιαλαϊόκουλ, που είχε προκαλέσει παράλυση στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο οδηγώντας στη ματαίωση περίπου 100.000 πτήσεων.

Σύμφωνα με την Eurocontrol, σήμερα η τέφρα αναμένεται να «επισκεφτεί» τη βόρεια Σκωτία, σε ύψος μόλις 20.000 πόδων, ενώ αν οι ηφαιστειακές εκπομπές συνεχιστούν με την ίδια ένταση και τις επόμενες μέρες, τότε την Πέμπτη η τέφρα ενδέχεται να φτάσει στον εναέριο χώρο της βόρειας Ισπανίας και της δυτικής Γαλλίας.

Παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εναερίου Κυκλοφορίας Eurocontrol που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να «κατηφορίσει» η ηφαιστειακή τέφρα προς τις χώρες του νότου, οι Ελληνες επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, ενώ δηλώνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα.

Με δηλώσεις του στην «Espresso», o διευθυντής προγνώσεων της ΕΜΥ κ. Καντερές τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για τέτοιου είδους σενάρια, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ νωρίς για να συζητάμε εμφάνιση της ηφαιστειακής τέφρας στην Ελλάδα. Οπως οι διεθνείς οργανισμοί, έτσι κι εμείς παρακολουθούμε προσεκτικά το θέμα, αλ
λλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε καμία εκτίμηση. Είναι πολύ νωρίς για να ανησυχούμε εδώ στην Ελλάδα. Πρώτα θα πρέπει να δούμε πώς θα κυλήσει αυτή η βδομάδα και πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση».

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν η ηφαιστειακή στάχτη βρίσκεται σε ύψος μεγαλύτερο από 20.000 πόδια τότε θεωρείται λιγότερο επικίνδυνη, αφού τα εμπορικά αεροσκάφη εκτελούν το μεγαλύτερο μέρος των πτήσεών τους σε ύψος που αγγίζει τα 39.000 πόδια.

Ωστόσο κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αφού το Γκρίμσβετν είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ισλανδίας και ήδη έχει επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων σε ακτίνα 22 χλμ. γύρω από τον κρατήρα του.
Αναλυτικά, οι ακυρώσεις πτήσεων έχουν ως εξής:

KLM:ακύρωσε 16 πτήσεις προς τη Σκωτία και τη βόρεια Αγγλία και συγκεκριμένα από και προς τη Γλασκώβη, το Αμπερντίν, το Εδιμβούργο και το Νιουκάσλ.

EasyJet: ακύρωσε πτήσεις από και προς το Εδιμβούργο, τη Γλασκώβη, η Ινβερνές, το Αμπερντίν που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν μεταξύ 05:00 και 09:00 BST (07:00 και 11:00 ώρα Ελλάδος).

Ryanair: έλαβε εντολή από τις ιρλανδικές αρχές να μην πραγματοποιήσει πτήσεις από τη Γλασκώβη, το Πρέστγουικ, το Εδιμβούργο και το Αμπερντίν μέχρι τουλάχιστον στις 13:00 BST (15:00 ώρα Ελλάδος), αλλά η ίδια θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για αυτές τις ακυρώσεις.

Flybe: ακύρωσε πτήσεις από και προς το Αμπερντίν και την Ινβερνές.Loganair: ακύρωσε 36 πτήσεις. Μόνο οι διαδρομές στο Όρκνεϊδεν έχουν επηρεαστεί.

Eastern Airways: δεν θα πραγματοποιήσουν καμία πτήση εντός και εκτός του εναέριου χώρου της Σκωτίας.

*Οι επιβάτες μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση ή να πετάξουν με εναλλακτική πτήση.

*Όσοι επιβάτες θα πετάξουν με άλλες πτήσεις και θα ειδοποιηθούν για τις νέες ώρες. Δείτε το βίντεο...

Να σημειώσουμε τέλος, ότι εκτός της Σκωτίας τα βρετανικά αεροδρόμια λειτουργούν κανονικά, ενώ ανοικτός παραμένει και ο εναέριος χώρος της Ιρλανδίας.

madata.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

alepoy »

Copyright © Reality time | Φιλικές σελίδες