Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Δεν τα βρήκαν οι πολιτικοί αρχηγοί



Ολοκληρώθηκε μετά από τρεισήμισι ώρες το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Αναμένονται οι δηλώσεις των αρχηγών. Θα γίνει και ανακοίνωση από την προεδρία. "Θα προχωρήσω μόνος μου" φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Παπαρήγα: "Καμία συμφωνία". Καρατζαφέρης: "Κάποιοι βάζουν την καρέκλα τους πάνω από την Ελλάδα". Τσίπρας: "Η συναίνεση του λαού δεν εκβιάζεται" (Vids)






Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, χωρίς να υπάρξει συμφωνία.
Διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες, δείγμα της κρισιμότητας της κατάστασης. Παπούλιας και Παπανδρέου είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση, αμέσως μετά τη σύσκεψη.
Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου είπε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ότι δεν προτίθεται να ζητήσει προκήρυξη εκλογών και δήλωσε "Θα προχωρήσω μόνος μου".
Δήλωσε ανοιχτός σε κάθε είδους πρόταση, ωστόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επέμεινε στα όσα είπε πριν λίγες μέρες και στο "Ζάππειο 2" τονίζοντας ότι δεν θα δώσει συναίνεση σε λάθος πολιτική.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επανέλαβε την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση, χωρίς να συμφωνήσουν οι άλλοι αρχηγοί.
Στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ο Κάρολος Παπούλιας εστίασε σε τρία βασικά σημεία, στην εξασφάλιση της εθνικής συνεννόησης, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία των αδυνάτων.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επεσήμανε την ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα εθνική συνεννόηση, για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την κρίση, τονίζοντας ότι απαιτείται να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και θα στοχεύουν στην προστασία των οικονομικά αδυνάτων.
Αναμένονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών και ανακοίνωση από την προεδρία.
Παπαρήγα: "Τρομοκρατούν τον λαό"
Για τρομοκρατία τύπου Μπιν Λάντεν έκανε λόγο η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Μιλώντας από το γραφείο της στη βουλή, μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών κάλεσε το λαό να μην παγιδευτεί σε διλήμματα περί χρεοκοπίας.
Τόνισε ότι μπαίνουν εκβιαστικά διλήμματα που τα σκέλη τους εξυπηρετούν το κεφάλαιο και σημείωσε ότι δεν συμφώνησε σε κανένα από τα ζητήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός.
"Ο κ. Παπανδρέου θέλει συνευθύνη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όμως οι προτάσεις του δεν αφορούν στην ανακούφιση του λαού" είπε η Αλέκα Παπαρήγα.
 
Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε κάτι περί πρόωρων εκλογών και δεν είχε να πει τίποτα καινούργιο.
Τέλος κάλεσε τους πολίτες να εμπιστευθούν το ΚΚΕ, που είχε νωρίς προβλέψει την κρίση και σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει αγώνας για ανατροπή καθώς ετοιμάζεται χρεοκοπία διαρκείας για τον λαό, ακόμα και αν έρθει κάποια στιγμή η ανάπτυξη.
Οργισμένη δήλωση Καρατζαφέρη
Ο κ. Καρατζαφέρης μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από το Προεδρικό Μέγαρο είπε ότι κάποιοι βάζουν την καρέκλα τους πάνω από την Ελλάδα.
"Δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι αν ο Ευρυβιάδης δεν τα είχε βρει με τον Θεμιστοκλή το 480 πχ, ούτε αυτούς θα έγραφε η ιστορία, ούτε την ημερομηνία".
Τσίπρας: "Δεν υπάρχει συναίνεση με εκβιασμό"
Λάβρος κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του, μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.
"Η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα σε πρωτοφανή κρίση και συμπεριφέρεται σαν να εμφανίστηκε χθες" είπε ο κ. Τσίπρας.
Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός, ζητά αντιλαϊκή συναίνεση από τα δεξιά για να συνεχίσει μια άδικη πολιτική, χωρίς να εξηγεί πώς εκεί που απέτυχε χθες, θα πετύχει αύριο.
Σημείωσε ότι η συναίνεση του λαού και της κοινωνίας δεν εκβιάζεται.
"Αντί να ζητά τη συναίνεση της δεξιάς για να εκβιάσει το λαό, ας καταλάβει ότι η Ελλάδα, χρειάζεται κυβέρνηση, που θα μπορεί να επαναδιαπαραγματευθεί με τους δανειστές της.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και άσκησε σκληρή κριτική σε όσους ψάχνουν λύσεις μέσα από κυβερνήσεις προσωπικοτήτων
 
Μαραθώνια συνεδρίαση
Πρώτη έφτασε στο προεδρικό Μέγαρο η Αλέκα Παπαρήγα (12:22). Με ένα λεπτό διαφορά στις 12:23 έφτασε και ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Αντώνης Σαμαράς πέρασε την πόρτα του προεδρικού Μεγάρου στις 12:25 και λίγο αργότερα στις 12:26 έφτασε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.
Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Δημήτρη Δρούτσα, πέρασε την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου στις 12:31.
Όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας θέμα της σύσκεψης ήταν η "Συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα θέματα της οικονομίας", ενώ ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τις συζητήσεις ενόψει των αποφάσεων στην Ε.Ε. και την πορεία της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε συνεννόηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς και όλοι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων δήλωσαν τη συμμετοχή τους.
Πριν λίγες ημέρες, από το βήμα του ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός είχε εμφανιστεί θετικός στο ενδεχόμενο να υιοθετήσει προτάσεις της αντιπολίτευσης, ωστόσο κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία.

news247.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

alepoy »

Copyright © Reality time | Φιλικές σελίδες