Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Η άθληση βοηθά τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού


Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, που αποτελεί για πολλές γυναίκες το χειρότερο εφιάλτη, παίζει η άθληση, αφού μελέτες έδειξαν ότι η συμμετοχή πασχόντων σε διάφορες μορφές άθλησης, μπορεί να δράσει ευεργετικά.
Περίπου 400.000 γυναίκες πεθαίνουν, ετησίως, από καρκίνο του μαστού, σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ ένα ποσοστό 8%-9% εκτιμάται ότι θα αναπτύξουν καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Είναι μια ασθένεια που αφορά το 10% των Ελληνίδων, ενώ κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 4.500 νέα κρούσματα.
Η άθληση παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλά έχει διαπιστωθεί ότι οι καρκινοπαθείς μειώνουν αισθητά τη φυσική δραστηριότητα μετά τη διάγνωση. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι λάθος και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνεται.
Από σχετικές μελέτες διαπιστώθηκε ότι η συμμετοχή των γυναικών σε δραστηριότητες αερόβιας μορφής, μέτριας έντασης, τρεις φορές την εβδομάδα, βελτιώνει σημαντικά τη φυσική κατάσταση και την ψυχολογία της γυναίκας, καθώς και τον προσδόκιμο χρόνο ζωής. Γυναίκες με καρκίνο του μαστού, που ήταν σε αρχικό στάδιο και συμμετείχαν σε φυσικές δραστηριότητες, εμφάνισαν μείωση του κινδύνου υποτροπής και θανάτου λόγω του καρκίνου κατά 50%, σε σχέση μ' εκείνες που δεν ακολούθησαν κάποια φυσική δραστηριότητα.
Άλλες έρευνες έδειξαν ότι η συστηματική φυσική δραστηριότητα βελτιώνει τα επίπεδα φυσικής κατάστασης και μειώνει συστηματικά την κόπωση, την αδυναμία και την κατάπτωση, ενώ ενισχύει την ψυχολογία και τη διάθεση. Επιπλέον, η καθημερινή φυσική άσκηση, διάρκειας 20 λεπτών και μέτριας έντασης, ωφελεί τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού, αυξάνοντας τα επίπεδα αυτοπεποίθησης, βελτιώνοντας την εμφάνιση του σώματος και μειώνοντας τα συμπτώματα κατάθλιψης. Από άλλες σχετικές μελέτες φάνηκε ακόμη ότι η τακτική άσκηση μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του μαστού μέχρι και 40% σε γυναίκες, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.
Η συμμετοχή των γυναικών σε αθλητικές δραστηριότητες αερόβιας μορφής, διάρκειας περίπου μιας ώρας, για τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, μειώνει τη συσσώρευση του λίπους στην κοιλιακή χώρα, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τα επίπεδα των οιστρογόνων και τις χρόνιες φλεγμονές. Κατάλληλες μορφές άσκησης για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού είναι η κολύμβηση, η ποδηλασία, το χαλαρό τρέξιμο και γενικότερα οποιαδήποτε άσκηση ενεργοποιεί μεγάλες μυικές ομάδες. Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προσβολής, μειώνοντας ταυτόχρονα και το χρόνο έκθεσης στις γεννητικές ορμόνες και το ποσοστό σωματικού λίπους.
Έτσι, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η συστηματική φυσική δραστηριότητα σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού αποφέρει πολλαπλά οφέλη, βοηθώντας στη διαχείριση των παρενεργειών της φαρμακευτικής θεραπείας, αυξάνοντας την ενεργητικότητα, μειώνοντας την απώλεια μυικής και οστικής μάζας και βελτιώνοντας τη συναισθηματική κατάσταση και την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών. Γι' αυτό και οι ειδικοί συστήνουν στις γυναίκες που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του μαστού να μην σταματούν κάθε αθλητική δραστηριότητα, μετά τη διάγνωση. Η λογική και τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν το δρόμο του αθλητισμού, αφού τα αποτελέσματα, όπως έχουν καταγραφεί, είναι θεαματικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

alepoy »

Copyright © Reality time | Φιλικές σελίδες