Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν περιέλθει όλα ανεξαιρέτως τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ενώ ορισμένα αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα.
Η περικοπή της χρηματοδότησης κατά 50-70%, σε συνδυασμό με την τακτική απαξίωσης του υπουργείου, τα απειλεί με άμεση κατάρρευση. Ολόκληρες σχολές δεν αποκλείεται να βάλουν μαζικά λουκέτο πολύ πριν αποφασίσει τη συγχώνευση ή την κατάργησή τους το υπουργείο. Και μέσα σ' αυτή την κατάσταση ξένοι επιχειρηματίες και πανεπιστημιακοί περιφέρονται στα ιδρύματα και παίρνουν μαζί τους τα καλύτερα μυαλά για να εργαστούν στο εξωτερικό, υπονομεύοντας το μέλλον της χώρας.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σταμάτησε να πληρώνει ακόμη και τη ΔΕΗ, ενώ το Πάντειο αποφάσισε δραματικές περικοπές. Δεν πληρώνει, δηλαδή, ούτε για την αντικατάσταση μιας καρέκλας ή για ένα σπασμένο τζάμι. Οι προοπτικές είναι ακόμη χειρότερες, καθώς η υπουργός Παιδείας έχει δηλώσει απερίφραστα ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί ούτε ένα ευρώ στα ιδρύματα, ενώ είναι πιθανές και νέες περικοπές από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
Αύριο, θα γίνει συνάντηση των πρυτάνεων στη Θεσσαλονίκη, για να εξετάσουν τα προβλήματα.
«Τα ιδρύματα στραγγαλίζονται» είπε στην «Κ.Ε.» ο πρύτανης Γ. Μυλόπουλος, προσθέτοντας: «Μας λένε ότι δεν υπάρχει σάλιο, αλλά για να υπάρξει πρέπει να υπάρχουν σιαλογόνοι αδένες, που είναι τα πανεπιστήμια. Οταν κόβονται τα πόδια των παιδιών, πώς θα τους ζητήσουμε αύριο το πρωί να τρέξουν; Ηδη, έχουν αρχίσει να φεύγουν και οι νεαροί ερευνητές, όλα τα νέα καλά μυαλά που έχουμε, πάνε κυρίως στη Γερμανία.
»Λόγω της κρίσης, το υπουργείο έχει καταργήσει τους τετραετείς οικονομικούς προγραμματισμούς, που περιλαμβάνουν τα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό, τις δημόσιες επενδύσεις και εν γένει την ανάπτυξη των ιδρυμάτων».
«Επιπλέον των περικοπών» -λέει ο Γ. Μυλόπουλος- «το υπουργείο Παιδείας "εφηύρε" μία "παγκόσμια σταθερά", η οποία λέει ότι όποιο ποσό και αν προβλεφθεί για τα ιδρύματα, δεν επιτρέπεται να απορροφήσουν περισσότερο από 7% μηνιαίως. Αν συνυπολογίσουμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι πρώτα απ' όλα να αποπληρώνουμε χρέη προηγουμένων ετών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτό ισοδυναμεί με αδυναμία λειτουργίας».
«Δεν θέλουμε να καταθέσουμε τα κλειδιά των ΑΕΙ στην υπουργό Παιδείας» καταλήγει ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Το Ε.Μ. Πολυτεχνείο, επίσης, βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης, καθώς από του χρόνου θα λειτουργεί χωρίς αποθεματικά. «Από προϋπολογισμό της τάξεως των 22 εκατ. ευρώ θα πέσουμε κάτω από 10 εκατ. ευρώ» λέει ο πρύτανης Σ. Σιμόπουλος στην «Κ.Ε.». «Ηδη έγιναν δραστικές περικοπές στα έξοδα της κεντρικής διοίκησης και κρατούμε σταθερές μόνο τις δαπάνες για ερευνητικές και εκπαιδευτικές διαδικασίες».
Η έλλειψη διδακτικού προσωπικού είναι μία ακόμη αιτία των προβλημάτων. Η Αρχιτεκτονική αποφάσισε να παραμείνει κλειστή για μία ακόμη εβδομάδα, λόγω της μείωσης κατά 40% του προσωπικού.
Η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών, Ευγ. Μπουρνόβα, επικρίνει το υπουργείο Παιδείας, για «έλλειψη πολιτικής και συγκεκριμένου σχεδίου για την εκπαίδευση και την έρευνα. Εδώ και ενάμιση μήνα οι πανεπιστημιακοί ζητούν ματαίως να συναντήσουν την υπουργό. Ομως την ίδια ώρα η Α. Διαμαντοπούλου βρίσκει χρόνο για ειδικές συγκεντρώσεις σε σπίτια πανεπιστημιακών όπου προωθεί το νέο νόμο για τα πανεπιστήμια» τονίζει.
Ο νόμος αυτός, που θα κατατεθεί ώς το τέλος Ιουνίου, αναμένεται να προκαλέσει νέα όξυνση στις σχέσεις πανεπιστημίων - υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο έχει «υποχωρήσει στο συμβούλιο διοίκησης, αποδεχόμενο να μην ασκεί τη διοίκηση του πανεπιστημίου, αλλά να έχει ελεγκτικό ρόλο. Ωστόσο είναι ανυποχώρητο όσον αφορά στον πρύτανη, επιμένοντας στο διορισμό του και όχι στην εκλογή του.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου