Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ανάσα για την Ελλάδα η παράταση των δανείων

Τη νέα δανειακή σύμβαση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 80 δισ. ευρώ, που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα για τα 110 δισ. ευρώ, υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, με αποτέλεσμα ο χρόνος εξόφλησης του δανείου να εκτείνεται πλέον μέχρι το 2023.
Ανάλογη σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υπόλοιπων 30 δισ. ευρώ που προβλέπεται να δανείσει στην Ελλάδα ο διεθνής οργανισμός μέχρι το 2013.
Η συμφωνία για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ μέχρι το 2023, σε συνδυασμό με την επικείμενη συμφωνία για την εθελοντική επιμήκυνση (roll over) ενός σημαντικού τμήματος του υπόλοιπου χρέους της χώρας κατά επτά έτη, μέσω μιας συντονισμένης προσπάθειας αντικατάστασης των ομολόγων που λήγουν εντός του 2012 και των επομένων ετών, με άλλα τα οποία θα ενσωματώνουν πιο ευνοϊκούς όρους για τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας μας (τις μεγάλες διεθνείς επενδυτικές αλλά και τις ελληνικές τράπεζες), αναμένεται να παρατείνει τουλάχιστον μέχρι το 2023 τη χρονική διάρκεια εφαρμογής δημοσιονομικών μέτρων, βάσει αλλεπάλληλων αναθεωρούμενων μνημονίων.


Περισσότεροι τόκοι
Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 80 από τα 110 δισ. ευρώ, την οποία υπέγραψε πρόσφατα ο κ. Παπακωνσταντίνου, ισχύει αναδρομικά και για τις τέσσερις δόσεις του δανείου, οι οποίες εκταμιεύτηκαν ήδη από τον Μάιο του 2010 μέχρι και τον Μάρτιο του 2011.
Θα έχει δε ως αποτέλεσμα το συνολικό ποσό των τόκων με το οποίο θα χρεωθεί το ελληνικό δημόσιο από το 2013 (όταν θα αρχίσει να αποπληρώνει το δάνειο των 80 δισ. ευρώ) μέχρι και το 2023 (που θα ολοκληρώσει την εξόφλησή του) να είναι σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό που θα χρεωνόταν αν δεν γινόταν η επιμήκυνση.
Ωστόσο, η συμφωνία για την επιμήκυνση εκρίθη απαραίτητη, καθώς η αρχική υποχρέωση εξόφλησης του δανείου κατά το διάστημα από τα μέσα του 2013 έως τα τέλη του 2018 επιβάρυνε σημαντικά το συνολικό ποσό των δανειακών υποχρεώσεων που θα έπρεπε να εξοφλήσει το ελληνικό δημόσιο τη συγκεκριμένη πενταετή περίοδο.
Ειδικότερα, η δανειακή συμφωνία ύψους 80 δισ. ευρώ μεταξύ της Ελλάδας και της κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ, που υπεγράφη τον Μάιο του 2010, προέβλεπε ότι η αποπληρωμή του κεφαλαίου κάθε τμήματος του δανείου έφερε περίοδο χάριτος τριών ετών. Οι τόκοι θα πληρώνονταν κάθε τρίμηνο με κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με το Euribor τριών μηνών πλέον “περιθωρίου” 3% για τα πρώτα τρία έτη και 4% για τα επόμενα έτη. Tο υπουργείο Οικονομικών αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι "ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε σταδιακή επιστροφή της Ελλάδος στις κεφαλαιαγορές από τα μέσα του 2012, ωστόσο, η επιδείνωση των συνθηκών δανεισμού για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας κατέστησε αναγκαία την πίστωση χρόνου, προκειμένου να ολοκληρωθούν και να αποδώσουν τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που πήρε η χώρα μας".
Όπως υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών, με τη νέα σύμβαση επιτυγχάνεται:


Αύξηση της μέσης ληκτότητας του δανείου από 4,5 χρόνια σε 7,5 χρόνια.
Μείωση των δανειακών αναγκών για το διάστημα 2011 - 2015 κατά 48,2 δισ. ευρώ.
Μείωση της ταμειακής εκταμίευσης για τόκους του δανείου κατά 800 εκατ. τον χρόνο και κατά 4 δισ. ευρώ συνολικά στην πενταετία 2011-2015.
Εξομάλυνση των ετήσιων δανειακών αναγκών από τις αγορές.




Τι προβλέπει η νέα συμφωνία


Το “περιθώριο” που ενσωματώνεται στο επιτόκιο δανεισμού μειώνεται κατά 1% (από 3% και 4% σε 2% και 3% αντιστοίχως).
Η περίοδος χάριτος, δηλαδή το χρονικό περιθώριο που δίδεται από τη στιγμή της εκταμίευσης μέχρι την έναρξη της αποπληρωμής, αυξάνεται από 3 σε 4,5 έτη.
Η συνολική διάρκεια του κάθε τμήματος του δανείου (περίοδος χάριτος + περίοδος αποπληρωμής) θα ανέρχεται σε 10 έτη (4,5 + 5,5).


makthes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

alepoy »

Copyright © Reality time | Φιλικές σελίδες