Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Βούλγαροι τουρίστες αναζωογονούν τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα

Εδώ και δύο χρόνια οι Βούλγαροι στις πλαζ από την Καβάλα μέχρι την Αλεξανδρούπολη μάλλον είναι περισσότεροι από τους ντόπιους. Γι’ αυτό δεν είναι παράξενο που οι Έλληνες μαθαίνουν βουλγαρικές φράσεις ή διορίζουν προσωπικό που μιλάει τα βουλγάρικα, για να μπορεί να εξυπηρετεί άνετα τους παραθεριστές από τη γείτονα χώρα.

Προτιμητέα μέρη για τους συμπατριώτες μας είναι τα Άβδηρα, το Φανάρι, η Νέα Καρβάλη, η Κεραμοτή. Τους προσελκύουν όχι μόνο οι όμορφες αμμουδιές, αλλά και τα κέντρα διασκέδασης, οι εγκαταστάσεις μπιτς βόλεϊ και ποδοσφαίρου και όχι σε τελευταία θέση οι δυνατότητες ψαρέματος.

Στο λιμάνι της Κεραμοτής οι ντόπιοι ψαράδες πετάνε τα μικρά ψάρια και γι’ αυτό γύρω από τα πλοία συγκεντρώνονται μεγάλες ζαργάνες, λαβράκια, κέφαλοι, μουρούνες, χταπόδια. Για την αλιεία στην περιοχή με καλαμίδι δεν χρειάζεται άδεια, αρκεί να μην πραγματοποιείται από βάρκα.

Οι ταβέρνες στην Καβάλα έχουν τα μενού γραμμένα και στα βουλγάρικα. Η πόλη είναι δημοφιλής προορισμός για τους Βούλγαρους και τους τουρίστες απ’ όλον τον κόσμο λόγω των ιστορικών της αξιοθέατων και του μεγαλύτερου υπαίθριου αρχαιολογικού μουσείου των Φιλίππων που απέχει απ’ αυτή μόλις 15 χλμ.

Πραγματική τουριστική έκρηξη σημείωσαν οι ευρισκόμενοι κοντά στη βουλγαρική πόλη Ζλατογκράντ ελληνικοί οικισμοί Άβδηρα και Μυρωδάτο. Πέρυσι μόνο για ένα Σαββατοκύριακο από τη συνοριακή δίοδο Ζλατογκράντ περνούσαν από 12-13 χιλιάδες άτομα. Τις μέρες αργίας το 80% των αυτοκινήτων είναι με βουλγαρικό αριθμό κυκλοφορίας – από τις πόλεις Σμόλιαν, Χάσκοβο, Κίρτζαλι, Πλόβντιφ, Πάζαρτζικ. Συνήθως οι Βούλγαροι επισκέπτονται τους γειτονικούς ελληνικούς οικισμούς για μια μέρα – φθάνουν το πρωί και το βράδυ φεύγουν.

"Οι πλαζ ζωντάνεψαν με τον ερχομό των Βούλγαρων. Ο τζίρος αυξήθηκε", λέει ο Δημήτρης Καρατσομπανάκης, ιδιοκτήτης ταβέρνας και καταστήματος στην παραλία του Μυρωδάτου. Με αυτή την επιχείρηση καταπιάστηκε ο παππούς του το 1980. "Πριν καθόλου δεν υπήρχαν τουρίστες στις πλαζ, τώρα η παραλία είναι γεμάτη. Το επίπεδο του Βούλγαρου τουρίστα είναι πολύ καλό, δεν δημιουργεί προβλήματα και του αρέσει η διασκέδαση", προσθέτει ο Δημήτρης.

Εκτός από αυτοκίνητα, κάθε μέρα από το Ζλατογκράντ ξεκινούν λεωφορεία για το Μυρωδάτο έναντι του σεμνού ποσού των 16 ευρώ κατά άτομο. Η τιμή περιλαμβάνει όχι μόνο τη μεταφορά από το βουλγαρικό μέχρι τον ελληνικό οικισμό και αντίστροφα, αλλά και γεύμα σε ταβέρνα στην ίδια την παραλία, καφέ φραπέ και κόκα-κόλλα, καθώς και τη χρήση ομπρέλας και σεζλόνγκ.

Σύμφωνα με τη νέα διοικητική διαίρεση τα Άβδηρα που είναι η γενέτειρα του Δημοκρίτου και του Πρωταγόρα είναι πια μεγάλος δήμος, αν και ο πληθυσμός του αριθμεί 1230 άτομα.

Ο δήμαρχος Βασίλης Τσολακίδης λέει ότι οι Βούλγαροι είναι πλέον οικονομικός παράγοντας για την περιοχή. Ακόμα μετά την εκλογή του εκείνος υποσχέθηκε στο Σμόλιαν ότι στα πληροφοριακά κέντρα στα Άβδηρα και τα άλλα θέρετρα στις ακτές του Αιγαίου σύντομα θα υπάρχουν πληροφορίες και στη βουλγαρική γλώσσα. Ο κ. Τσολακίδης είπε επίσης ότι τώρα επενδυτές από τη Βουλγαρία μαζί με Έλληνες εταίρους τους οικοδομούν στα περίχωρα του θέρετρου Μυρωδάτου ένα από τα μεγαλύτερα και ακριβότερα ξενοδοχεία που θα έχει 320 θέσεις και θα είναι η πιο μοντέρνα στην περιοχή.


streetnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

alepoy »

Copyright © Reality time | Φιλικές σελίδες