Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Τα τετραήμερα της ξεκούρασης



Μια ομάδα μαθητών όλοι του 14ο Λυκείου Θεσσαλονίκης είναι οι πρώτοι των πρώτων στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις. Διακρίθηκαν συγκεντρώνοντας τις υψηλότερες βαθμολογίες όμως η είδηση δεν έτυχε της ιδιαίτερης προβολής που θα της άξιζε. Τα παιδιά απέδωσαν την επιτυχία τους, όχι τόσο στη δική τους μεγάλη προσπάθεια, όσο κυρίως σ’ αυτή των δασκάλων τους, οι οποίοι όπως οι μαθητές τους τόνισαν, θυσίασαν τον προσωπικό τους χρόνο, αργίες και Σαββατοκύριακα, κατέβαλαν μεγαλύτερο κόπο για να μπορέσουν να αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες των καταλήψεων και να προετοιμάσουν επαρκώς τους μαθητές τους γι’ αυτή την πρώτη σημαντική προσωπική τους μάχη. Όλα αυτά αφιλοκερδώς, όπως με έμφαση τονίστηκε. Πριν ένα περίπου μήνα, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, κάποιοι άλλοι δάσκαλοι φροντιστηριακοί αυτή τη φορά που είχαν αναλάβει επ’ αμοιβή την προετοιμασία των μαθητών – πελατών τους, επέλεξαν την εύκολη οδό, να στείλουν τις απαντήσεις με SMS, προφανώς για να μπορέσει η φροντιστηριακή τους επιχείρηση να επιδείξει υψηλά ποσοστά επιτυχόντων. Δάσκαλοι και δάσκαλοι. Ο σκοπός κοινός και στις δύο περιπτώσεις. Η επιτυχία στις εισαγωγικές εξετάσεις. Τα μέσα διαφέρουν. Στη μια περίπτωση ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, στην άλλη περίπτωση η επίτευξη του στόχου είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, επίπονης και επίμονης προσπάθειας, προσήλωσης στο στόχο, ήθους και συνέπειας.

Στο δημόσιο  βίο, τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα έπρεπε να είναι αυτονόητα και να αποτελούν προϋποθέσεις για την ανάληψη θέσεων ευθύνης σε κάθε βαθμίδα της δημόσιας διοίκησης. Όμως δεν είναι. Οι Δάσκαλοι του 14ου δημόσιου Λυκείου Θεσσαλονίκης δυστυχώς είναι η εξαίρεση, δεν είναι ο κανόνας. Σε πολλές περιπτώσεις κυρίαρχος κανόνας έχει γίνει το βόλεμα, η καλοπέραση, η εύκολη λύση. Είναι δε τόσο συχνό αυτό που θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι γονιδιακό, αν δεν έρχονταν κάποιες λαμπρές εξαιρέσεις όπως του Λυκείου Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο σε κρίσιμες περιόδους όπως αυτή που βιώνει η  χώρα σήμερα, το αυτονόητο θα ήταν να επιστρατεύσουμε όλες μας τις  δυνάμεις, να καταπολεμήσουμε τα ελαττώματα, να πετύχουμε το ακατόρθωτο. Και πρώτα απ’ όλα θα το περίμενε από εκείνους που βρίσκονται σε δημόσια αξιώματα. Δυστυχώς δεν συμβαίνει. Κραυγαλέο παράδειγμα η περίπτωση ορισμένων διοικητών και προέδρων των μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, οι οποίοι δεν διανοήθηκαν να θυσιάσουν την …τετραήμερη αργία του Αγίου Πνεύματος, προκειμένου να συμμετάσχουν σε σύσκεψη που είχαν συγκαλέσει ο κ. Γ. Κουτρουμάνης και η γενική γραμματέας του υπουργείου υγείας κ. Αθ. Δρέττα με θέμα το τεράστιο ταμειακό πρόβλημα των ταμείων. Είχαν την ατυχή έμπνευση ο κ. Κουτρουμάνης και η κ. Δρέττα να συγκαλέσουν τη σύσκεψη ημέρα Παρασκευή, πριν το τριήμερο της αργίας, πράγμα που σήμαινε ότι κάποιοι θα «έχαναν» μια επιπλέον ημέρα διακοπών, ενώ κάποιοι άλλοι αν και παραβρέθηκαν στη συνάντηση, έσπευσαν να αποχωρήσουν νωρίτερα για να μη χάσουν το καράβι. Τα ταμεία θα μπορούσαν να περιμένουν άλλωστε. Και οι διοικητές με την επιστροφή τους έπιασαν δουλειά στα πρωϊνάδικα των καναλιών για να επικοινωνήσουν το γιγάντιο έργο τους.


prptpthema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

alepoy »

Copyright © Reality time | Φιλικές σελίδες