Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Στην απομόνωση ο δράστης του μακελειού


Υπό προσωρινή κράτηση 8 εβδομάδων τέθηκε τη Δευτέρα από τον δικαστή Κιμ Χέγκερ, ο Νορβηγός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος έχει παραδεχτεί ότι είναι ο δράστης του μακελειού της Παρασκευής με τους 76 νεκρούς, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών , στη Νορβηγία.
Σύμφωνα με την αστυνομία ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη στο κέντρο του Οσλο κοντά στην έδρα της κυβέρνησης ανήλθε από τους 7 που ήταν μέχρι τώρα σε 8. Αντίθετα προς τα κάτω αναθεωρήθηκε ο αριθμός των νεκρών, από 86 σε 68, στο νησί Ουτόγια, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της αστυνομίας.
Η περίοδος αυτή κράτησης του Μπρέιβικ μπορεί να παραταθεί, προσέθεσε ο δικαστής, σημειώνοντας ότι αποφάσισε να θέσει τον κατηγορούμενο υπό προσωρινή κράτηση 8 εβδομάδων, κατά την οποία δεν θα του επιτρέπονται η αλληλογραφία, η ενημέρωση από τα ΜΜΕ και οι επισκέψεις, με μόνη εξαίρεση το δικηγόρο του. Ο δικαστής διευκρίνισε ότι τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες ο κατηγορούμενος θα τεθεί σε πλήρη απομόνωση .
Κατά την ακρόασή του, ο ύποπτος αναγνώρισε ότι διέπραξε τις δύο επιθέσεις, αλλά δεν δήλωσε ένοχος και σημείωσε ότι στόχος του ήταν να υπερασπιστεί τη χώρα του και την Ευρώπη από το Ισλάμ και τον μαρξισμό, σημείωσε ο Χέγκερ. «Εξ'όσων κατανοεί το δικαστήριο, ο ύποπτος κρίνει ότι έπρεπε να διαπράξει αυτές τις ενέργειες για 'να σώσει τη Νορβηγία και τη δυτική Ευρώπη από, μεταξύ άλλων, τον πολιτιστικό μαρξισμό και μια μουσουλμανική εισβολή'», δήλωσε ο δικαστής επικαλούμενος τις δηλώσεις του κατηγορουμένου.
Κατά την ακροαματική αυτή διαδικασία, η οποία διήρκεσε περίπου 40 λεπτά και έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ο Μπρέιβικ, στον οποίο δεν είχε δοθεί άδεια να παρουσιαστεί με στολή όπως είχε ζητήσει κατά την ανάκρισή του, έκανε επίσης λόγο για την ύπαρξη «άλλων δύο πυρήνων» στην οργάνωσή του . «Ο κατηγορούμενος έκανε σήμερα (25/07) δηλώσεις που χρειάζονται περαιτέρω έρευνα, συμπεριλαμβανομένης αυτής ότι 'υπάρχουν άλλοι δύο πυρήνες στην οργάνωσή μας'», σημείωσε επίσης ο δικαστής στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Κατά την ανάκρισή του ο Μπρέιβικ είχε δηλώσει ότι ενήργησε μόνος. «Η επιχείρηση δεν είχε στόχο την πρόκληση των μέγιστων δυνατών απωλειών, αλλά να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα που δεν θα μπορούσε να παραβλεφθεί», προσέθεσε επίσης ο Χέγκερ, επικαλούμενος τις δηλώσεις του Μπρέιβικ. Στην ουσία, ο ύποπτος προσάπτει στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα της Νορβηγίας ότι «εισάγει μαζικά μουσουλμάνους», ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, «κανένας με λίγη συνείδηση δεν μπορεί να επιτρέψει να αποικιστεί η χώρα από τους μουσουλμάνους».
Οι δύο επιθέσεις της Παρασκευής είχαν φανερά στόχο το Εργατικό Κόμμα: η πρώτη με τη χρήση βόμβας έγινε κατά της έδρας της κυβέρνησης στο Όσλο και η δεύτερη με τη χρήση όπλου έγινε σε κατασκήνωση της νεολαίας των Εργατικών στο νησί Ουτόγια.
Καταφερόμενος κατά της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, ο Μπρέιβικ δήλωσε επίσης ότι ήθελε να «σταματήσει τη στρατολόγηση» νέων από το Εργατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, διευκρίνισε επίσης ο Χέγκερ. «Υπάρχουν συμπαγείς πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μια δημόσια ακροαματική διαδικασία, παρουσία του υπόπτου, μπορεί να προκαλέσει μια ασυνήθιστη και εξαιρετικά ευαίσθητη κατάσταση όσον αφορά την έρευνα και την ασφάλεια», δήλωσε επίσης ο δικαστής εξηγώντας την απόφασή του να γίνει κεκλεισμένων των θυρών η ακροαματική διαδικασία.
Η νορβηγική αστυνομία δεν μπορεί να «αποκλείσει εντελώς» το ενδεχόμενο ο δράστης της διπλής επίθεσης της Παρασκευής Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ να είχε βοήθεια από τρίτους στις επιθέσεις με βόμβα και αυτόματο όπλο που εξαπέλυσε την Παρασκευή με αποτέλεσμα να σκοτώσει 76 ανθρώπους. «Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε εντελώς, και υπογραμμίζω εντελώς, το ενδεχόμενο να εμπλέκονται και άλλοι σε αυτό που συνέβη», δήλωσε ο εισαγγελέας Κρίστιαν Χάτλο σε συνέντευξη Τύπου, όταν ρωτήθηκε αν υπήρχαν άλλοι «πυρήνες».
Εξάλλου ο Χάτλο πρόσθεσε ότι ο Μπρέιβικ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι ήταν ο δράστης της διπλής επίθεσης, δήλωσε έτοιμος να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή. «Δήλωσε στη διάρκεια των ανακρίσεων ότι είναι έτοιμος να περάσει όλη του τη ζωή στη φυλακή», υπογράμμισε ο Χάτλο. Η αστυνομία πρόσθεσε ότι ο Μπρέιβικ παρέμεινε ήρεμος καθ' όλη τη διάρκεια της ανάκρισης και έμοιαζε να μην έχει «επηρεαστεί» από τις βίαιες πράξεις του.
Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι κάποιοι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο φώναζαν «καταραμένε προδότη» και χτυπούσαν το αυτοκίνητο που πιστεύεται ότι μετέφερε τον κατηγορούμενο στο δικαστήριο. Το Volvo που φέρεται ότι τον μετέφερε συνέχισε την πορεία του μετά την επέμβαση της αστυνομίας.
Ένας νεαρός διαδηλωτής δήλωσε ότι ο ύποπτος για τις επιθέσεις καθόταν όπως φαίνεται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου περιβαλλόμενος από αξιωματικούς της αστυνομίας. «Όλοι εδώ τον θέλουν νεκρό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ένας από τους τρεις ή τέσσερις ανθρώπους που χτυπούσαν το αυτοκίνητο που φέρεται ότι μετέφερε τον Μπρέιβικ. Ο διαδηλωτής αυτός δεν έδωσε το όνομά του στη δημοσιότητα.
Παράλληλα τσεχικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν τη Δευτέρα ότι Μπρέιβικ είχε προσπαθήσει άνευ επιτυχίας να αγοράσει όπλα στην Πράγα πέρυσι. Στο μανιφέστο του των 1.500 σελίδων, το οποίο δημοσίευσε λίγο πριν από τις δύο επιθέσεις της Παρασκευής, ο Μπρέιβικ αναφέρει ότι ταξίδεψε στην Πράγα, αλλά δεν μπορούσε να βρει κανέναν που να είναι διατεθειμένος να του πουλήσει όπλα, προσθέτουν τα μέσα ενημέρωσης. Η τσεχική αστυνομία δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει την είδηση αυτή.
Η εθνικιστική νεοναζιστική παραφροσύνη του Μπρέιβικ, ξεχειλίζει σε κάθε μια από τις 1.518 σελίδες που αποτελούν το διαδικτυακό του μανιφέστο, ένα ντοκουμέντο μίσους με αναφορές σε προδότες της Ευρώπης, τζιχάντ κατά του ισλάμ, ιστορικές παρερμηνείες, αλλά και την Ελλάδα . Μάλιστα, έρευνες έχουν ξεκινήσει τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές χώρες και ιδιαίτερα στη Βρετανία, όπου ο Μπρέιβικ φαίνεται ότι είχε στενες σχέσεις με ακραία στοιχεία και πυρήνες.
Στο πλαίσιο, αυτό οι βρετανικές αρχές εξετάζουν κάθε στοιχείο που μπορεί να έχει σχέση με τον Μπρέιβικ. Το τρομο-μανιφέστο φαίνεται ότι συντάχθηκε στην Βρετανία και μάλιστα κλιμάκιο των αρχών της Βρετανίας βρίσκεται ήδη στη Νορβηγία προκειμένου να λάβει μέρος στις έρευνες για να διαπιστώσει κι αν υπάρχει σχέση του δράστη με τους Άγγλους ακροδεξιούς, οι οποίοι πάντως με ανακοίνωσή τους διαχωρίζουν τη θέση τους από τον Μπρέιβικ και μάλιστα καταδικάζουν τις επιθέσεις. Εκτεταμένες έρευνες πραγματοποιούνται την ίδια ώρα στην Πολωνία και στην Τσεχία.
Ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ θα έπρεπε να έχει αυτοκτονήσει παρά να σκοτώσει άλλους ανθρώπους, δήλωσε ο πατέρας του σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε τη Δευτέρα από το τηλεοπτικό δίκτυο TV2. «Πιστεύω ότι αυτό που τελικά θα έπρεπε να έχει κάνει είναι να αυτοκτονήσει παρά να σκοτώσει τόσους ανθρώπους», δήλωσε ο Γενς Μπρέιβικ από το χωριό Κουρνανέλ στη νότια Γαλλία όπου ζει μετά τη συνταξιοδότησή του.
Ο Γενς Μπρέιβικ, πρώην διπλωμάτης, δεν είχε σχέσεις με τον γιο του τα τελευταία 15 χρόνια. «Δεν θα ξαναέχω επαφή μαζί του», υπογράμμισε ο Γενς ο οποίος έδωσε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο από την ταράτσα του σπιτιού του με την πλάτη στο φακό και δύο αστυνομικούς κοντά του.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός, η βασιλική οικογένεια της Νορβηγίας και χιλιάδες άνθρωποι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) στη μνήμη των νεκρών της διπλής αιματηρής επίθεσης της Παρασκευής στη Νορβηγία. Από το Χρηματιστήριο του Όσλο ως τα αεροδρόμια και τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, ολόκληρη η χώρα σταμάτησε κάθε δραστηριότητα το μεσημέρι της Δευτέρας για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων. Παράλληλα, ενός λεπτού σιγή τήρησαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και οι άλλες σκανδιναβικές χώρες.
Η Νορβηγία θα αλλάξει για πάντα μετά τις επιθέσεις, δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιενς Στόλτενμπεργκ , την ώρα που χιλιάδες πολίτες πραγματοποίησαν συγκενγτρώσεις για να τιμήσουν τα θύματα των αιματηρών επιθέσεων.
Εν τω μεταξύ, στα θύματα του Αντρες Μπέχρινγκ Μπρέιβικ στο νησί Ουτόγια συγκαταλέγεται ο ετεροθαλής αδελφός της πριγκίπισσας της Νορβηγίας Μέτε-Μάριτ, αστυνομικός εκτός υπηρεσίας, όπως ανακοίνωσε το Παλάτι επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του Τύπου. Η εκπρόσωπος του Παλατιού, Μαριάν Χάγκεν, δήλωσε ότι το θύμα ήταν ο Τροντ Μπέρντσεν, 51 ετών, γιός του πατριού της Μέτε-Μάριτ, ο οποίος πέθανε το 2008. Δημοσίευμα της εφημερίδας Verdens Gang (VG) αναφέρει ότι το θύμα ήταν άοπλο.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα πολλών εφημερίδων, ο Μπέρντσεν βρισκόταν στο νησί Ουτόγια για την ασφάλεια των περίπου 600 νεαρών μελών του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος που είχαν κατασκηνώσει εκεί.
Παράλληλα, η αστυνομία απέρριψε τις επικρίσεις που δέχθηκε από κάποιους επιζήσαντες όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκε στην επίθεση στο Ουτόγια. Η ειδική δύναμη της αστυνομίας Delta ανταποκρίθηκε το ταχύτερο δυνατό και έσπευσε «γρήγορα στην περιοχή», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Όσλο Άνσταϊν Γένγκενταλ στο κρατικό δίκτυο NRK.
Ερωτήματα εγείρουν όσον αφορά το χρόνο που χρειάστηκε η αστυνομία για να σπεύσει στην περιοχή και το γεγονός ότι η δύναμη Delta δεν χρησιμοποίησε ελικόπτερο για να φτάσει εκεί μετά τις πληροφορίες που υπήρχαν ότι ένοπλος πυροβολεί νέους σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος. Μέλη της ειδικής αυτής δύναμης έφυγαν με οχήματα της αστυνομίας από το Όσλο και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε λέμβους για να φτάσουν στο νησί, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από τη νορβηγική πρωτεύουσα.
Η αστυνομία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι από τη στιγμή που ειδοποιήθηκε για την επίθεση έως την ώρα που συνέλαβε τον ύποπτο μεσολάβησε μία ώρα. Το ελικόπτερο της αστυνομίας του Όσλο ήταν εκτός λειτουργίας έως αργότερα την Παρασκευή. Ωστόσο ο επικεφαλής του προσωπικού της αστυνομίας του Όσλο Γιόχαν Φρέντρικσεν δήλωσε στο NRK ότι δεν θα υπήρχε διαφορά στην αντίδραση της αστυνομίας ακόμη και να ήταν επιχειρησιακό το ελικόπτερο, καθώς θα είχε χρησιμοποιηθεί για επίβλεψη κι όχι για τη μεταφορά της δύναμης Delta στο νησί.
Στο μεταξύ, ο Νορβηγός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο δράστης της διπλής επίθεσης της Παρασκευής στη Νορβηγία, αγόρασε λίπασμα από μία πολωνική εταιρεία, όμως οι αγορές του ήταν απολύτως νόμιμες, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η πολωνική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας.
Νωρίτερα πολωνοί εισαγγελείς είχαν δηλώσει ότι ανακρίνουν τον ιδιοκτήτη της εταιρείας λιπασμάτων για τις επαφές του με τον Μπρέιβικ. «Σύμφωνα με τους ειδικούς μας τα υλικά που αγόρασε (ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ) από την Πολωνία δεν ήταν σημαντικά για την κατασκευή της βόμβας. Σε αυτό το στάδιο οι πληροφορίες και τα υλικά δεν υποδηλώνουν ότι οι σχέσεις με τον τρομοκράτη ήταν κάτι άλλο πέρα από εμπορικές», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της υπηρεσίας ABW Πάβελ Μπιάλεκ σε συνέντευξη Τύπου.
Επιβεβαίωσε άλλωστε ότι οι πολωνικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις, ούτε έχουν απαγγείλει κατηγορίες εναντίον οποιουδήποτε στην Πολωνία σχετικά με την υπόθεση.
Εξάλλου, η Πολωνία που έχει αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο ευρωπαίος συντονιστής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Ζιλ ντε Κερβός θα συγκαλέσουν συναντήσεις εργασίας με νορβηγούς αξιωματούχους μετά το μακελειό της Παρασκευής, σύμφωνα με ανακοίνωση της πολωνικής προεδρίας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. «Εκπρόσωποι των νορβηγικών αρχών θα κληθούν στις συναντήσεις των ομάδων COTER (Επιτροπή για την Τρομοκρατία) και TWG (Ομάδας Εργασίας για την Τρομοκρατία). Οι συναντήσεις αυτών των δύο ομάδων εργασίας θα πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό», αναφέρει η ανακοίνωση.

pathfinder.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

alepoy »

Copyright © Reality time | Φιλικές σελίδες