Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Στα χέρια των εξεγερμένων το Μπαμπ αλ Αζιζίγια

core.slideshow imgΟι Λίβυοι εξεγερμένοι «κατέλαβαν» το κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια, όπου βρίσκεται η κατοικία του Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη, κυβερνητικές εγκαταστάσεις και ένα στρατόπεδο, μετά από πολύωρες μάχες, όπως είπε ένας στρατιωτικός τους εκπρόσωπος.


Εκατοντάδες εξεγερμένοι μαχητές είχαν εξαπολύσει επίθεση στο κτιριακό συγκρότημα όπου βρίσκεται η κατοικία του λίβυου ηγέτη τρεις ημέρες μετά την είσοδό τους στην πρωτεύουσα της χώρας.


Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera, μαχητές εισέβαλαν και στην κατοικία του Καντάφι. Η αντίσταση που προέβαλαν δυνάμεις πιστές στον Καντάφι στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια σταμάτησε, σύμφωνα με πηγές των εξεγερμένων και ανταποκριτές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς.


Εκατοντάδες εξεγερμεμένοι συνέρρευσαν στο χώρο και πυροβολούν στον αέρα πανηγυρίζοντας, όπως μετέδωσαν ανταποκριτές του Ρόιτερς.


Αεροσκάφη του NATO βομβάρδισαν νωρίτερα το αρχηγείο του Μουάμαρ Καντάφι Μπαμπ αλ Αζιζίγια στην Τρίπολη, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera. Το Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι εκρήξεις ακούγονταν μέσα στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια και ότι οι μάχες επικεντρώνονταν στο δυτικό του τμήμα.


Οι Λίβυοι εξεγερμένοι φαίνεται να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Τρίπολης, ανακοίνωσε την Τρίτη το Πεντάγωνο, προσθέτοντας ότι επιμένει στην εκτίμηση του ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι δεν έχει εγκαταλείψει τη χώρα. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Ντέιβ Λάπαν πρόσθεσε ότι αν και οι δυνατότητες της διοίκησης των δυνάμεων του Καντάφι έχουν εξουδετερωθεί, παραμένουν επικίνδυνες. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν τις εγκαταστάσεις των χημικών όπλων της Λιβύης, εν μέσω ανησυχιών στο Κογκρέσο ότι αυτά τα όπλα θα μπορούσαν να πέσουν σε λάθος χέρια.


Οι ηγέτες των εξεγερμένων ανέφεραν ότι το 80% της πρωτεύουσας της Λιβύης ελέγχεται πλέον από τις δυνάμεις τους, δήλωσε την Τρίτη η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον. Η κ. Άστον πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των εξεγερμένων εξέφρασαν την επιθυμία τους για διεθνή βοήθεια στην προετοιμασία των εκλογών στην χώρα.


Στο ανατολικό τμήμα της χώρας, οι εξεγερμένοι πήραν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Ρας Λανούφ και ανάγκασαν τους μαχητές που είναι πιστοί στον Καντάφι να υποχωρήσουν στα προάστια της πόλης Μπιν Τζαουάντ, κατά το αλ Τζαζίρα. Οι δυνάμεις του Καντάφι υποχωρούν προς δυσμάς, προς τη γενέτειρα του συνταγματάρχη, την Σύρτη, πάντοτε κατά το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, που επικαλείται ανταποκριτές του.


Στο μεταξύ, ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, δήλωσε νωρίτερα ότι ο πατέρας του εξακολουθεί να βρίσκεται στην Τρίπολη, όπου μαίνονται οι μάχες. «Ο Καντάφι και όλη η οικογένειά του είναι στην Τρίπολη», είπε μετά την επίσκεψή του νωρίς το πρωί στο ξενοδοχείο Rixos, όπου έχουν καταλύσει πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι. Είπε ακόμα ότι «τσακίσαμε τη ραχοκοκαλιά των εξεγερμένων. Ήταν παγίδα... Νικάμε».


Στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο μαίνονταν επίσης μάχες, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα δημοσιογράφο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς. Πυρά βαρύ πυροβολικού ακούγονταν στην περιοχή.


Παράλληλα, ο Κίρσαν Ιλιούμζινοφ, πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας σκακιού, δήλωσε την Τρίτη ότι συνομίλησε με τον Καντάφι, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως παραμένει στην Τρίπολη, δεν θα εγκαταλείψει τη Λιβύη και θα συνεχίσει να πολεμά ως το τέλος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. «Είμαι ζωντανός και η υγεία μου είναι καλή. Βρίσκομαι στην Τρίπολη και δεν έχω την πρόθεση να εγκαταλείψω τη Λιβύη. Θα πολεμήσω ως το τέλος», φέρεται να είπε ο Καντάφι στον Ιλιούμζινοφ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.


Το ΝΑΤΟ δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι και η στρατιωτική συμμαχία δεν τον θεωρεί στόχο, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ. «Αν ξέρετε, πείτε το και σε μένα. Δεν έχω ιδέα και δεν είμαι σίγουρος ότι έχει πραγματικά σημασία, με την έννοια ότι η λύση αυτής της κατάστασης θα είναι πολιτική», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος, καναδός συνταγματάρχης Ρολάν Λαβουά, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων από τη βάση του στη Νάπολη, όταν ερωτήθηκε αν το ΝΑΤΟ γνωρίζει πού βρίσκεται ο Καντάφι.


«Πιστεύω πως όλοι αναγνωρίζουν ότι ο Καντάφι πιθανόν δεν θα είναι μέρος αυτής της λύσης. Δεν είναι πια ένας σημαντικός παίκτης», δήλωσε. «Έτσι από την άποψη αυτή, δεν γνωρίζουμε, αλλά δεν πιστεύω πως έχει πραγματικά σημασία, μολονότι παραδέχομαι τη συμβολική αξία που θα μπορούσε να έχει για τους οπαδούς του», τόνισε. Ο Λαβουά πρόσθεσε πως, αν ο Καντάφι αναχωρήσει από τη Λιβύη, δεν θα είναι θέμα για το ΝΑΤΟ, η εντολή του οποίου είναι να προστατεύσει τους Λίβυους αμάχους.


Στο μεταξύ, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της συμμαχίας Οάνα Λουνγκέσκου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως το τέλος του Καντάφι «είναι κοντά» και πως οι οπαδοί του δίνουν μια «χαμένη μάχη», προσθέτοντας πως το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει την αποστολή του μέχρι να εξαλειφθεί οποιαδήποτε απειλή για τον
πληθυσμό. «Το τέλος είναι κοντά. Για το καθεστώς του Καντάφι, είναι το τελευταίο κεφάλαιο», δήλωσε η εκπρόσωπος.


Οι οπαδοί του «δίνουν μια χαμένη μάχη», πρόσθεσε. Ωστόσο «δεν μπορούμε να μειώσουμε τις προσπάθειές μας» έναντι των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Καντάφι και οι οποίες συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν μια απειλή για τον άμαχο πληθυσμό, υπογράμμισε η εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας την εκτόξευση χθες το βράδυ ενός πυραύλου Σκουντ από τα περίχωρα της Σύρτης, προπυργίου του καθεστώτος και γενέτειρας του Καντάφι, προς τη Μισράτα, που ελέγχεται από τους αντάρτες. «Η αποστολή αυτή δεν έχει τελειώσει, η εντολή (του ΟΗΕ) παραμένει και το ΝΑΤΟ συνεχίζει να επαγρυπνεί», τόνισε η εκπρόσωπος.


Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζεράρ Λονγκέ δήλωσε ότι, αν και ακόμη δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για μια «ξεκάθαρη νίκη» των εξεγερμένων, «το καθεστώς του Καντάφι είναι απομονωμένο, περικυκλωμένο και στριμωγμένο».


Παράλληλα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε ότι «ουδέποτε» είχε λάβει επιβεβαίωση από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων ότι ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιος του Μουάμαρ Καντάφι, είχε συλληφθεί. Η σύλληψη του Σάιφ αλ Ισλάμ είχε ανακοινωθεί από τους εξεγερμένους αλλά νωρίτερα ο νεότερος Καντάφι εμφανίστηκε ελεύθερος στην Τρίπολη σε απεσταλμένους ξένων ΜΜΕ, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία των εξεγερμένων.


«Δεν είχε υπάρξει καμιά επίσημη επιβεβαίωση από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΔΠΔ Φάντι ελ Αμπντάλα. «Δόθηκαν διαφορετικές απαντήσεις. Ήταν λίγο διφορούμενες». Πρόσθεσε ότι οι ανακοινώσεις τόσο από το ΔΠΔ όσο και από εισαγγελείς του την Δευτέρα ανέφεραν ότι είχαν λάβει πληροφορίες περί της σύλληψης του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι αλλά γινόταν προσπάθεια να επιβεβαιωθεί. Το γραφείο του εισαγγελέα του ΔΠΔ, που είχε αναφέρει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς πως είχε λάβει επιβεβαίωση από πηγές στη Λιβύη πως ο Σάιφ αλ Ισλάμ είχε συλληφθεί, δεν απάντησε κληθέν να σχολιάσει την ανακοίνωση.


Στο μεταξύ, η Ελλάδα αναγνώρισε την Τρίτη το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμο φορέα που θα καθοδηγήσει το λιβυκό λαό στην κρίσιμη νέα φάση της μεταβατικής διαδικασίας.


Επίσης, το Βασίλειο του Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων ως τη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί το λαό της Λιβύης, όπως μετέδωσε την Τρίτη το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο από το Ντουμπάι. Με δεδομένες τις «πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη», το Μπαχρέιν ανέφερε πως θεωρεί πλέον το Συμβούλιο «το μόνο νόμιμο εκπρόσωπο του αδελφού λιβυκού λαού και εύχεται στη Λιβύη να επιτύχει ευημερία, πρόοδο και σταθερότητα, ανάπτυξη και ανοικοδόμηση».


Ακόμη, Η κυβέρνηση της Νιγηρίας ανακοίνωσε πως αναγνωρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων ως το νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού.


Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου έφθασε στη Βεγγάζη , στην ανατολική Λιβύη, όπου συναντήθηκε με τον Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ, αρχηγό του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, πολιτικού οργάνου της εξέγερσης.


Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η εποχή του Μουάμαρ Καντάφι φτάνει στο τέλος της, υπογραμμίζοντας πως ο λίβυος ηγέτης πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως την εξουσία. «Το καθεστώς Καντάφι φτάνει στο τέλος του. Το μέλλον της Λιβύης βρίσκεται στα χέρια του λαού της», τόνισε ο Ομπάμα, αλλά προειδοποίησε του λίβυους αντικαθεστωτικούς πως ο αγώνας τους δεν έχει ακόμα τελειώσει.


«Σήμερα είδαμε ότι ο ισχυρός άνδρας, ο πρώην ισχυρός άνδρας, σταδιακά χάνει την εξουσία του. Ελπίζω ότι θα καταλάβει ότι η εξουσία τον εγκαταλείπει και ότι θα μπορέσει να αποφύγει μία μεγάλη αιματοχυσία. Πρέπει να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Λιβύης» δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.


pathfinder.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

alepoy »

Copyright © Reality time | Φιλικές σελίδες