Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Εκτακτη σύγκλιση του βρετανικού κοινοβουλίου για τις ταραχές (upd)

Εκτακτη σύγκλιση του βρετανικού κοινοβουλίου για τις ταραχές (upd)
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοίνωσε ότι θα διακόψει για μια ημέρα τις θερινές διακοπές του κοινοβουλίου και θα το συγκαλέσει για να συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη ώστε να προβεί σε μια δήλωση για τις ταραχές που σημειώνονται στο Λονδίνο επί τρεις διαδοχικές νύκτες.

"Πρόκειται ξεκάθαρα για εγκληματικότητα", δήλωσε στους δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ αφού διέκοψε τις ετήσιες διακοπές του για να επιστρέψει στη Βρετανία. "Ο κόσμος δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσουμε την τάξη στους δρόμους της Βρετανίας".
Ανακοίνωσε επίσης ότι, από απόψε, οι αστυνομικές δυνάμεις στο Λονδίνο θα αυξηθούν από 6.000 σε 16.000 αστυνομικούς.
Στο μεταξύ, ακόμη και εκτός Λονδίνου, στο Λίβερπουλ, στο Μπέρμινχαμ και στο Μπρίστολ, εξαπλώθηκαν τα βίαια επεισόδια, οι λεηλασίες και οι ταραχές που συνεχίζονται ανεξέλεγκτα από το περασμένο Σάββατο. Ομάδες εξαγριωμένων νέων κυκλοφορούν στους δρόμους πολλών περιοχών, κάνοντας πλιάτσικο, βάζοντας φωτιά σε κτήρια, οχήματα και κάδους απορριμμάτων, σπάζοντας βιτρίνες μαγαζιών, και πετώντας πέτρες και σπασμένα μπουκάλια στους αστυνομικούς που επιχειρούν να τους εμποδίσουν.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιν Κάμερον, αναγκάστηκε επίσης να διακόψει τις διακοπές που έκανε στην Ιταλία και να επιστρέψει στη Βρετανία. Όπως ανακοινώθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ, πρόκειται να προεδρεύσει επείγουσας συνεδρίασης της κυβερνητικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων Cobra, καθώς η κατάσταση μοιάζει να έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου, ενώ ο διεθνής Τύπος θέτει ήδη ερωτήματα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν του χρόνου τέτοια εποχή στη βρετανική πρωτεύουσα.
Όπως έγινε γνωστό, η αστυνομία του Λονδίνου συνέλαβε τρία άτομα ύποπτα για "απόπειρα δολοφονίας" αστυνομικών στη διάρκεια των ταραχών που συγκλονίζουν για τρίτη ημέρα την πρωτεύουσα.
Σοκ προκαλούν οι τηλεοπτικές εικόνες που παρουσιάζουν ομάδες νεαρών να τρέχουν στους δρόμους, να σπάνε βιτρίνες , να βάζουν φωτιά σε κτήρια στο Κρόιντον, προάστιο του νότιου Λονδίνου, να αρπάζουν ό,τι βρουν από τα μαγαζιά, να σπάνε ΑΤΜ και να βάζουν φωτιά σε τουλάχιστον ένα κατάστημα, στο Κλάμχαμ. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί πάνω από 334 άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα αγόρι μόλις 11 ετών. Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι έχει διαθέσει 1.700 αστυνομικούς προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι το άγριο ξέσπασμα της βίας το τελευταίο τριήμερο αποτελεί τις χειρότερες ταραχές που έχει βιώσει η Βρετανία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Αν και τα επεισόδια ξεκίνησαν ως επακόλουθο του θανάσιμου τραυματισμού ενός 29χρονου από αστυνομικά πυρά στο Τότεναμ και της ειρηνικής διαδήλωσης διαμαρτυρίας που ακολούθησε στη συνέχεια, εκτιμάται ότι αποτελούν ένδειξη της αυξανόμενης λαϊκής δυσφορίας ενάντια στις περικοπές της κυβέρνησης Συντηρητικών – Φιλελεύθερων Δημοκρατών, αλλά και του διαρκούς κοινωνικού αποκλεισμού των κατοίκων στις περιοχές όπου μαίνονται οι ταραχές.

imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

alepoy »

Copyright © Reality time | Φιλικές σελίδες