Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν μπορεί να ασκείται διπλωματία των κανονιοφόρων σε βάρος της Κύπρου"

από το Γραφείο Τύπου
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με θέμα την... ένταση μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας λόγω των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου , παρουσία της Ύπατης Εκπρόσωπου της ΕΕ Catherine Ashton, ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας και μέλος της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Θόδωρος Σκυλακάκης, με παρέμβασή του δήλωσε:


"Σε μια περίοδο που η Ένωση -υπό την πίεση της κρίσης- συζητά και προχωρεί προς μια ολοένα και στενότερη δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση, ο υποθαλάσσιος πλούτος σε οικονομικές ζώνες, που με βάση το διεθνές δίκαιο αξιοποιείται από επί μέρους κράτη μέλη, αποτελεί υπόθεση όλων μας, που αφορά και το οικονομικό μας μέλλον και την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης.


Η αδικία δεν μπορεί να δημιουργεί δικαιώματα. Το γεγονός ότι η Τουρκία έχει στρατεύματα κατοχής στο Βόρειο τμήμα της Κύπρου, δεν συνεπάγεται ότι απέκτησε δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια άσχετη μάλιστα με την ίδια, γεωγραφική περιοχή. Ιδίως όταν γνωρίζουμε όλοι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τήρησε πιστά όλα όσα προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο και όταν επίσης γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος, ίσως δεκαετίες, για να φθάσουν τα πλεονεκτήματα των σημερινών ερευνών στους πολίτες της Κύπρου, ολόκληρης της Κύπρου. Χρόνος που υπερεπαρκεί για να βρεθεί μια λύση και στο πρόβλημα της Κύπρου -που είναι χρήσιμο να είναι πολύ νωρίτερα- και για να υπάρξει μια δίκαιη μοιρασιά, έτσι ώστε να επωφεληθούν όλοι οι πολίτες της Κύπρου ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, από τις έρευνες αυτές. Είμαστε στον 21ο αιώνα. Η Τουρκία κάνει λάθος αν νομίζει ότι η διπλωματία των κανονιοφόρων μπορεί να ασκείται εις βάρος μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Και για να ολοκληρώσω σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις. Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό κρατούν 30 χρόνια. Αν ακολουθούσαμε τη λογική ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μειωμένα κυριαρχικά δικαιώματα στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τότε θα ήταν σαν να αφαιρούσαμε αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι λάθος να το λέμε, λάθος να το ισχυριζόμαστε. Αλλού πρέπει να είναι η λύση και η λύση είναι να εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο με λογική, με σωφροσύνη και να επιδιώξουμε στο πλαίσιο αυτό τη λύση του Κυπριακού."

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

alepoy »

Copyright © Reality time | Φιλικές σελίδες