Έως το 2020, η «Πρόκληση της Βόννης» φιλοδοξεί να αναδασώσει 1,5 δισεκατομμύρια στρέμματα, δηλαδή το 7% από τα 20 δισεκατομμύρια στρέμματα...
στον πλανήτη τα οποία, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, είναι κατάλληλα για αναδάσωση.
Στον τελευταίο αριθμό καταλήγει έκθεση του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων (World Resources Institute), της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) και του South Dakota State University, υποστηρίζοντας ότι η συνολική έκταση που είναι κατάλληλη για αναδάσωση ισούται περίπου με το ήμισυ της ασιατικής ηπείρου.
Στη διεθνή προσπάθεια θα συμβάλλει και ο τέως πρωθυπουργός της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον που θα τεθεί επικεφαλής της πρωτοβουλίας, ενώ το συντονισμό αναλαμβάνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αποκατάστασης.
«Η αποκατάσταση υποβαθμισμένων εκτάσεων 1,5 δισεκατομμυρίων στρεμμάτων είναι μία εξαιρετική και εν πολλοίς ανεκμετάλλευτη ευκαιρία για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και για οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα προστατεύει επίσης και το κλίμα μας», τόνισε ο τέως πρωθυπουργός της Σουηδίας.
Πρόσφατη ανάλυση από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης τοποθετεί στα 85 δισ. δολάρια τα ετήσια οφέλη στις εθνικές και την παγκόσμια οικονομία από την αναδάσωση των 1,5 δισεκατομμυρίων στρεμμάτων.
Σχεδόν 30% της παγκόσμιας δασοκάλυψης έχει αποψιλωθεί, τους τελευταίους αιώνες, ενώ άλλο 20% έχει υποβαθμισθεί. Περίπου 10 δισεκατομμύρια στρέμματα, τα οποία στο παρελθόν καλύπτονταν από δάση, είναι σήμερα καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή πυκνά κατοικημένες περιοχές.
Η καινούργια πρωτοβουλία δεν επιζητά να βγάλει εκτός παραγωγής σημερινές περιοχές αγροκαλλιεργειών, αλλά το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων υποστηρίζει ότι ορισμένες από αυτές «ενδέχεται να επωφεληθούν από τη φύτευση δέντρων σε στρατηγικά σημεία για την προστασία και αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας και άλλων λειτουργιών των οικοσυστημάτων».
tro-ma-ktiko.blogspot.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου