Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Τρέχουν να προλάβουν τις αλλαγές στις εξετάσεις


Το μεγάλο ενδιαφέρον στις εκδόσεις διπλωμάτων μοτοσικλέτας δεν οφείλεται μόνο στην κρίση. Πολλοί σπεύδουν να αποκτήσουν ένα δίπλωμα μοτοσικλέτας όσο πιο γρήγορα γίνεται αφού από τις 19 Ιανουαρίου 2013 τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο, ενώ θα απαιτούνται περισσότερες ώρες εκπαίδευσης (και ίσως και περισσότερα χρήματα, κυρίως για τα παράβολα και κάποια επιπλέον πρακτικά μαθήματα) από τη μετάβαση της μιας κατηγορίας στην αμέσως μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες για το δίπλωμα μοτοσικλέτας γίνονται τέσσερις, από τρεις που είναι σήμερα, ώστε ο αναβάτης να ανεβαίνει σταδιακά την κλίματα των κυβικών και της ιπποδύναμης.  
Προσοχή στις προσφορές. Λόγω της κρίσης, από τον βωμό των προσφορών δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και οι σχολές οδηγών που προσφέρουν σε πιο προσιτές τιμές την έκδοση διπλώματος οδήγησης αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης Ιωάννη Βαρσάμη οι υποψήφιοι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις σχολές που ρίχνουν ακόμη και στο μισό το κόστος έκδοσης διπλώματος αυτοκινήτου (π.χ. από τα 600 στα 300 ευρώ) και θα πρέπει να απαιτούν τις υποχρεωτικές ώρες εκπαίδευσης.  «Σήμερα, για την έκδοση ενός διπλώματος απαιτούνται 20 ώρες πρακτικής οδήγησης και 21 ώρες θεωρητικών μαθημάτων. Μόνο τα δικαιολογητικά που χρειάζονται ξεπερνούν τα 130 ευρώ», ανέφερε ο κ. Βαρσάμης. Οπως τόνισε, υπάρχουν κρούσματα αθέμιτου ανταγωνισμού από σχολές οδηγών που πλασάρουν στο Ιντερνετ πάμφθηνα διπλώματα οδήγησης, υποβαθμίζοντας την ποιότητα των υπηρεσιών τους.  
Η ανεργία φρενάρει τους 18άρηδες. Το όνειρο για την απόκτηση διπλώματος στα 18 δεν υφίσταται, σύμφωνα με τον κ. Βαρσάμη. Η ανεργία που μαστίζει τους νέους και το δυσβάσταχτο κόστος για την έκδοση διπλώματος έχει περιορίσει σημαντικά την προσέλευση των νέων στις σχολές οδηγών. Επίσης έχει αλλάξει και ο τρόπος πληρωμής. Δεν είναι λίγοι οι πελάτες που - εκτός του ότι διαπραγματεύονται την τιμή των μαθημάτων και το συνολικό κόστος του διπλώματος - πληρώνουν μέσω πιστωτικής κάρτας ή εξοφλούν τα χρήματα σε δυο-τρεις δόσεις.
Πάγωσαν τα σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης. Πτώση 90% έχει σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο στα σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης, ιδιαίτερα από τις εταιρείες που διαθέτουν έναν συγκεκριμένο στόλο οχημάτων. Σύμφωνα με τον εκπαιδευτή Αρη Ζωγράφο, όχι μόνο δεν υπάρχει ενδιαφέρον αλλά και τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια από τις εταιρείες που πραγματοποιούσαν σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης έχουν παγώσει λόγω κρίσης. Σχεδόν μηδαμινό είναι το ενδιαφέρον και στα επαγγελματικά διπλώματα (κατηγορίες Γ και Ε), εξαιτίας της αναδουλειάς που υπάρχει στο επάγγελμα των μεταφορέων τα τελευταία χρόνια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

alepoy »

Copyright © Reality time | Φιλικές σελίδες