Ο 24χρονος Ρίτσαρντ Ο'Ντόιερ, που είχε δημιουργήσει τον δικτυακό τόπο TVShack, ο οποίος φιλοξενούσε συνδέσμους (link) για το κατέβασμα πειρατικών ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών, τελικά ήρθε σε συμβιβασμό με τις ΗΠΑ, οι οποίες ζητούσαν την έκδοσή του στη χώρα.
Οι δικηγόροι του Ο'Ντόιερ ήρθαν σε συμφωνία με την αμερικανική ομάδα νομικών και τελικά οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τις κατηγορίες για καταπάτηση πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright). Ο μοναδικός όρος που πρέπει να ακολουθήσει ο νεαρός πειρατής είναι να ταξιδέψει την ερχόμενη εβδομάδα ο ίδιος μέχρι τις ΗΠΑ, προκειμένου να πληρώσει από την τσέπη του ένα μικρό χρηματικό ποσό ως αποζημίωση. Αν οι δυο πλευρές δεν πετύχαιναν το συμβιβασμό, ο νεαρός δεν θα μπορούσε να ταξιδέψει εκτός Βρετανίας, με το φόβο της άμεσης έκδοσής του στην Αμερική. Η βρετανική δικαιοσύνη και το υπουργείο Εσωτερικών είχαν δώσει από τον περασμένο Ιανουάριο το πράσινο φως για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.
O νεαρός άνοιξε το TVShack προσφέροντας στους χρήστες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές σε πειρατικά αντίγραφα, προσβάλλοντας το περιουσιακό δικαίωμα των δικαιούχων πάνω στα έργα πνευματικής ιδιοκτησίας τους, ενώ φέρεται να είχε έσοδα 230.000 δολαρίων από διαφημιστικές καταχωρίσεις.
«Η ιστοσελίδα του παρέπεμπε σε άλλες ιστοσελίδες με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι Google και Yahoo. Ο χρήστης δεν είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μία ταινία απευθείας από το TVShack. Το site δεν είχε συνδρομή, όπως ούτε η Google ή το Yahoo έχουν, και είχε έσοδα αποκλειστικά από διαφημίσεις», δήλωσε ο δικηγόρος του νεαρού.
Στο πλευρό του Ο'Ντόιερ στάθηκε μέχρι και ο ιδρυτής της Wikipedia, Τζίμι Ουέλς, που είχε ξεκινήσει την online συλλογή υπογραφών προκειμένου να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ. «Το copyright είναι ένας σημαντικός θεσμός, ο οποίος εξυπηρετεί έναν επωφελή ηθικό και οικονομικό σκοπό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το copyright μπορεί ή πρέπει να είναι απεριόριστο, ούτε σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε ηθικές και νομικές αρχές για να επιτρέψουμε τον δίχως τέλος περιορισμό των ατομικών μας δικαιωμάτων στο όνομα των συμφερόντων κάποιων κροίσων του Hollywood», είχε τονίσει ο Γουέλς, προσθέτοντας ότι η ιστοσελίδα στην πραγματικότητα λειτουργούσε ακριβώς όπως μία μηχανή αναζήτησης, δηλαδή περιείχε απλώς συνδέσμους για online streaming ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, τους οποίους εισέφεραν οι ίδιοι οι χρήστες της ιστοσελίδας.
To Βήμα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου