Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Θέλουν να ματαιώσουν την πλέον σύνθετη και απαιτητική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων!


Σοβαρά προβλήματα προκύπτουν πλέον για την ίδια την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων στο σύνολό τους από την οικονομική δυσπραγία που πλήττει το χώρο της Άμυνας και όχι μόνο, θέτοντας σε κίνδυνο την πραγματοποίηση ασκήσεων όπως η «Θαλάσσιος Γρύπας 2/2012»  που σχεδιάζεται από τα επιτελεία μεταξύ 14 και 21 Νοεμβρίου. .
Η αδυναμία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να εγγυηθεί τις απαραίτητες πιστώσεις για τη διεξαγωγή της «Γρύπας 2/2012» παρά την στήριξη που έχει από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, αλλά και τον πραγματικό αγώνα που δίνουν  τα Επιτελεία για την πραγματοποίησή της, ένα άλλο επιτελείο το οικονομικό αυτή τη φορά φαίνεται πως την οδηγεί προς ματαίωση.
Η άσκηση η οποία περιλαμβάνει εμπλοκή δυνάμεων και από τα τρία όπλα, με τη συμμετοχή πολεμικών αεροσκαφών, επιθετικών ελικοπτέρων της ΑΣ και σκαφών του ΠΝ βρίσκεται υπό εξέταση με το ερώτημα της ματαίωσης καθώς τα κονδύλια δεν επαρκούν για την πραγματοποίησή της.
Το παραπάνω όπως είχαμε αναφέρει και εχθές σχετικά, έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό  του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το 2013 η  εισηγητική έκθεση του οποίου κατατέθηκε στη Βουλή, προς έγκριση.
Η τραγική αυτή οικονομική κατάσταση επομένως των Ενόπλων Δυνάμεων δεν πλήττει μόνο τις προμήθειες, ούτε και τις αποδοχές των στελεχών πλήττει την ίδια την ικανότητά τους να πραγματοποιούν την αποστολή τους πλέον, με τη ματαίωση κρισιμότατων ασκήσεων.
Αυτό γιατί η άσκηση «Θαλάσσιος Γρύπας» δεν είναι μια  οποιαδήποτε άσκηση – πρόβα όπως αυτές που είχαμε στο παρελθόν, αντίθετα πρόκειται για άσκηση ακραίων καταστάσεων και ακραίας δοκιμής υλικού, τεχνολογίας και ανθρώπων.
Στον προηγούμενο «Γρύπα 1/12» που είχε πραγματοποιηθεί στις 31 Μαΐου και κατά γενική ομολογία επρόκειτο για μια άσκηση η οποία εκτός του ότι είχε απόλυτη επιτυχία περιλάμβανε και αρκετές πρωτιές όπως αυτή της αναχαίτισης βλήματος Exocet MM-38 από βλήμα Sea Sparrow όταν το τελευταίο βρισκόταν στη διαδικασία  του “sea-skimming” όταν δηλαδή το βλήμα πετά σχεδόν στο ύψος των κυμάτων κάνοντας την αναχαίτισή του ιδιαίτερα δύσκολη.
Επιπρόσθετα είχαν πραγματοποιηθεί τα παρακάτω σενάρια βολών:
Βλήματος επιφανείας – επιφανείας ΜΜ-38 EXOCET από την ΤΠΚ ΛΑΣΚΟΣ εναντίον πλωτού στόχου.
Βολή βλήματος επιφανείας – αέρος NSSM από τη Φ/Γ Κουντουριώτης  για την αναχαίτιση του ανωτέρω βλήματος ΜΜ-38 Exοcet (όπως και αναφέρθηκε)
Βολές δύο βλημάτων επιφανείας – επιφανείας Penguin από την ΤΠΚ Ξένος εναντίον πλωτού στόχου.
Εκτόξευση βλήματος αέρος – επιφανείας ΑΜ-39Μk2 Exοcet από αεροσκάφος Μirage2000 εναντίον πλωτού στόχου.
Βολές δύο βλημάτων αέρος – επιφανείας AGM 114 K1 Hellfire από δύο ελικόπτερα AH-64DHA Longbow  εναντίον πλωτού στόχου.
Την επανάληψη αυτής της άσκησης θέλει να ματαιώσει το υπουργείο Οικονομικών και είναι φανερό πια ότι τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η επάρκεια των Ενόπλων Δυνάμεων ως στρατιωτικού συνόλου στο να μπορεί να εκπληρώνει την αποστολή του.
Δεν φτάνει που οι προμήθειες νέου υλικού έχουν μηδενιστεί, δεν φτάνει που οι αποδοχές των στελεχών έχουν πέσει στο ναδίρ, θέλουν τώρα τα μαχητικά αεροσκάφη να βρίσκονται στα αεροδρόμια, τα ελικόπτερα καθηλωμένα στο έδαφος, τα άρματα μάχης χωρίς πυρομαχικά και τα σκάφη του ΠΝ δεμένα στα λιμάνια και το αίμα όσων έχουν δώσει τη ζωή τους για την υπεράσπιση αυτής της πατρίδας χαμένο.
Δείτε το βίντεο από την εκτόξευση του Exocet στον "Θαλάσσιο Γρύπα 1.2012"
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

alepoy »

Copyright © Reality time | Φιλικές σελίδες