Οι γυναίκες που δυσκολεύονται να φτάσουν στον οργασμό, μπορεί σύντομα να βοηθηθούν από ένα νέο φάρμακο, που δοκιμάζεται σε μορφή ρινικού σπρέι.
Ποσοστό έως 30% των γυναικών πάσχει από την επονομαζόμενη ανοργασμία, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια θεραπεία γι’ αυτήν.
Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε ότι το σπρέι, που ήδη αποκαλείται «γυναικείο βιάγκρα» στους επιστημονικούς κύκλους, βρίσκεται στη φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών.
Ουσιαστικά είναι μία θεραπεία με βάση την τεστοστερόνη, η οποία πιστεύεται πως δρα με δύο τρόπους: αφ’ ενός ενεργοποιεί τα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ερωτική διέγερση, αφ’ ετέρου αυξάνει την ροή του αίματος στα γενετικά όργανα της γυναίκας.
Η ονομασία του σπρέι είναι tefina, ενώ πρέπει να χρησιμοποιείται δύο ώρες πριν από το σεξ. Η επίδρασή του tefina διαρκεί έξι ώρες.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρχουν στις γυναίκες ανεπιθύμητες ενέργειες (όπως ακμή, αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα ή βάθυνση της φωνής) από τη λήψη του σπρέι, ούτε ότι θα υπάρχει πρόβλημα εάν μία γυναίκα χρησιμοποιήσει το σπρέι, αλλά δεν κάνει σεξ.
Το σπρέι επινόησαν ερευνητές από την καναδική φαρμακευτική εταιρεία Trimel, αλλά τις κλινικές δοκιμές έχουν αναλάβει επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στις ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία και από πανεπιστήμια του Καναδά.
«Εκτιμούμε ότι η θεραπεία αυτή θα δρα στις γυναίκες όπως το βιάγκρα στους άνδρες», δήλωσε η ενδοκρινολόγος Σούζαν Ντέιβις, καθηγήτρια Υγείας των Γυναικών στο Monash. «Αντί να υποβάλλονται σε κάποια χρόνια αγωγή, οι γυναίκες θα μπορούν να παίρνουν το φάρμακο όποτε αναμένουν σεξουαλική δραστηριότητα».
Και συνέχισε: «Σε προγενέστερες έρευνές μας έχουμε διαπιστώσει ότι στις γυναίκες με χαμηλό ενδιαφέρον για το σεξ, μια αγωγή με τεστοστερόνη όχι μόνον βελτιώνει την ερωτική επιθυμία και διέγερση, αλλά αυξάνει την ικανότητα της γυναίκας να φτάσει σε οργασμό».
Όπως εξήγησε η δρ Ντέιβις, η σεξουαλική δυσλειτουργία έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή των γυναικών.
«Σε προγενέστερες μελέτες μας έχουμε ανακαλύψει ότι στις ηλικίες κάτω των 50 ετών, πολλές γυναίκες οι οποίες δεν αποκομίζουν σεξουαλική ικανοποίηση εξακολουθούν να συμμετέχουν στην ερωτική πράξη τουλάχιστον πέντε φορές τον μήνα, για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στη σχέση τους», είπε.
«Επιπλέον, έχουμε δημοσιεύσει μελέτες που δείχνουν ότι πολλές γυναίκες με φτωχή σεξουαλική λειτουργικότητα έχουν χαμηλότερη ευεξία, παρότι δεν πάσχουν από κατάθλιψη. Δεν έχουμε πολλά να προσφέρουμε στις γυναίκες με ανοργασμία και η νέα μας έρευνα θα μπορούσε να αποτελέσει ορόσημο για όσες υποφέρουν εξαιτίας της».
Οι ερευνητές του Monash επιστρατεύουν νεαρές γυναίκες από τέσσερις πόλεις της Αυστραλίας για να συμμετάσχουν στην μελέτη τους, η οποία είναι διεθνής και ήδη έχει αρχίσει σε ΗΠΑ και Καναδά.
Μετά την ολοκλήρωση της φάσης ΙΙ των κλινικών δοκιμών και εφ' όσον αυτή είναι επιτυχής, το σπρέι θα πρέπει να περάσει με επιτυχία την φάση ΙΙΙ των δοκιμών, για να μπορέσει ζητηθεί έγκριση για ευρεία διάθεσή του από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές.
Μετά την ολοκλήρωση της φάσης ΙΙ των κλινικών δοκιμών και εφ' όσον αυτή είναι επιτυχής, το σπρέι θα πρέπει να περάσει με επιτυχία την φάση ΙΙΙ των δοκιμών, για να μπορέσει ζητηθεί έγκριση για ευρεία διάθεσή του από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου