Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Παθητικό σπίτι από το Ηλιακό Δέκαθλο στεγάζει οικογένειες


Empowerhouse
Το Ηλιακό Δέκαθλο που διοργανώνει το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ λειτουργεί ως «θερμοκήπιο» νέων ιδεών και καινοτομίας στην πράσινη δόμηση: ομάδες από όλη τη χώρα διαγωνίζονται σε σχέδια αειφόρου κατοικίας και δόμησης τα οποία εκτίθενται στο National Mall της Ουάσιγκτον.
Συνήθως, μετά το πέρας του διαγωνισμού, τα σχέδια περνάνε στη λήθη, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, εκτίθενται στο κάμπους κάποιου πανεπιστημίου.
Δεν ήταν όμως αυτή η τύχη του Empowerhouse, ενός σχεδίου που υλοποίησαν σπουδαστές του The New School της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Stevens στο Χομπόκεν του Νιου Τζέρσεϋ.
Το δυάρι Empowerhouse εγκαταστάθηκε στην περιοχή Ντήνγουντ της Ουάσιγκτον από τη ΜΚΟ Habitat for Humanity για να στεγάσει οικογένειες της περιοχής.
Το Empowerhouse είναι κατασκευασμένο με βάση τις αρχές της Παθητικής Δόμησης και συνδυάζει την εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών.

Τι είναι το παθητικό σπίτι

Ως «παθητικό σπίτι»προσδιορίζεται ένα κτήριο, που θερμαίνεται κυρίως από τον ήλιο και το οποίο καταναλώνει 90% λιγότερη ενέργεια, από ένα αντίστοιχο συμβατικό κτήριο. Ένα – καινούργιο ή υφιστάμενο – άριστα μονωμένο κτήριο με εξαιρετική εσωτερική ατμόσφαιρα, άπλετο φυσικό φωτισμό και σχεδόν μηδενικές εκπομπές άνθρακα.
Η ιδέα του παθητικού σπιτιού ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια στη Γερμανία και εξαπλώθηκε αργότερα στην Αμερική και τις βόρειες χώρες και, βασίζεται στη μελέτη των υπόσκαφων κτισμάτων της Σαντορίνης και των πέτρινων της Μάνης, που αποτελούν τα πρώτα αντιπροσωπευτικά παραδείγματα παθητικών σπιτιών στον κόσμο. Ξεκίνησαν να μελετώνται από τον Γερμανό φυσικό Βόλφγκανγκ Φάιστ, ο οποίος κατασκεύασε το πρώτο σπίτι στο Ντάρμαστ, νοτιοδυτικά της Φρανκφούρτης, και αργότερα ίδρυσε το Passivhaus Institut, το οποίο πιστοποιεί και όλα τα passive κτίρια διεθνώς.
Το Passive House έχει σχεδιαστεί για να είναι οικονομικά προσιτό και να απευθύνεται σε όλους. Η χρήση των προτύπων του Passive House αυξάνει το κόστος κατασκευής μεταξύ 5 και 10%, κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο συμβατικό σπίτι, ενώ μπορεί να ικανοποιήσει μία ευρεία γκάμα προϋπολογισμών κατασκευής ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη.
Το κυριότερο όφελος του Passive House είναι η οικονομία στην ενέργεια. Το Passive House μπορεί να επιτύχει μείωση της τάξης του 90% στην κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη, σε σύγκριση με ένα συμβατικό κτήριο. Οι ενεργειακές απαιτήσεις του Passive House είναι τόσο μικρές, που η προσθήκη ενός μικρού ηλιακού ή αιολικού συστήματος μετατρέπει το κτήριο σε μια κατασκευή ενεργειακά αυτοδύναμη και καθαρή όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων.
Η ποιότητα του εσωτερικού αέρα και η ευχάριστη και άνετη εσωτερική θερμοκρασία είναι επίσης σημαντικά οφέλη του Passive House. Η εσωτερική ατμόσφαιρα είναι υψηλού επιπέδου, διότι ο αέρας ανανεώνεται αυτόματα σε σταθερή βάση από το έξυπνο σύστημα αερισμού, ενώ τα σύγχρονα πλήρως λειτουργικά κουφώματα δίνουν τη δυνατότητα για φυσικό αερισμό του κτηρίου.

kala-nea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

alepoy »

Copyright © Reality time | Φιλικές σελίδες