Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν στοιχεία από 194 χώρες, για το διάστημα 1990-2010, τα οποία αφορούσαν γυναίκες έγγαμες ή που συζούσαν, αναπαραγωγικής ηλικίας, από ερευνητές του τμήματος Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ σε συνεργασία με το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου The Lancet, η παγκόσμια χρήση αντισυλληπτικών μέσων από τις γυναίκες αυτές, είχε αυξηθεί από 55% το 1990 στο 63% το 2010, ενώ η έλλειψη πρόσβασης στην αντισύλληψη έχει μειωθεί από 15% το 1990 σε 12% το 2010. Ωστόσο οι επιστήμονες προβλέπουν ότι μέχρι το 2015, 233 εκατομμύρια γυναίκες δεν θα χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά μέσα.
«Οι αλλαγές με την πάροδο του χρόνου, ως προς την αύξηση της αντισύλληψης και τη μείωση της ανάγκης των μεθόδων αυτών, μας κάνει να αισιοδοξούμε», σημειώνει η Δρ Άνν Μπιντλεκομ, ερευνήτρια γονιμότητας και οικογενειακού προγραμματισμού στο τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. «Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μέρη του πλανήτη μας που δεν εκπληρώνεται η ανάγκη για οικογενειακό προγραμματισμό», συμπληρώνει.
Πάντως, η μεγαλύτερη ζήτηση για αντισυλληπτικά μέσα το διάστημα 1990-2010 παρατηρήθηκε στη νότια Ασία και την ανατολική, βόρεια και νότια Αφρική. Η χρήση αντισυλληπτικών μέσων ήταν υψηλή στις αναπτυσσόμενες χώρες και ελαφρώς μειωμένη στη δυτική Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης αντισύλληψης καταγράφηκαν στην κεντρική και δυτική Αφρική, όπου λιγότερες από μία στις πέντε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας χρησιμοποιούσαν κάποια μέθοδο αντισύλληψης το 2010.
Η Δρ Μπιντλεκομ εξηγεί ότι η μελέτη δείχνει και τις ασυμφωνίες στην πρόσβαση στην αντισύλληψη σε διάφορες περιοχές της Αφρικής. Η ανατολική και κεντρική Αφρική είχαν όμοια ποσοστά χρήσης αντισυλληπτικών μέσων το 1990 αλλά το 2010, το ποσοστό χρήσης είχε διπλασιαστεί στην ανατολική Αφρική.
Η αύξηση στη χρήση αφορούσε σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης (όπως προφυλακτικά ή ορμονική αντισύλληψη), συγκριτικά με τις παραδοσιακές, όπως η απόσυρση πριν την εκσπερμάτιση. Παγκοσμίως όμως, εννέα στις δέκα έγγαμες γυναίκες χρησιμοποιούσε κάποια μέθοδο σύγχρονη αντισύλληψης το 2010.
Και καθώς η χρήση της αντισύλληψης έχει αυξηθεί, η ανεκπλήρωτη ανάγκη για οικογενειακό προγραμματισμό έχει μειωθεί. Όμως, υπήρχαν περίπου 146 εκατομμύρια παντρεμένες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που το 2010 επιθυμούσαν να καθυστερήσουν ή να μην αποκτήσουν άλλα παιδιά χωρίς όμως να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά μέσα, εκτιμούν οι επιστήμονες ή 221 εκατ. γυναίκες αν συμπεριληφθούν και αυτές που κατέφευγαν σε παραδοσιακά μέσα αντισύλληψης. Για πάνω από το 20% των γυναικών στην ανατολική, κεντρική και δυτική Αφρική, το 2010 δεν εκπληρώνονταν η ανάγκη για οικογενειακό προγραμματισμό.
life2day.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου