Ένα εστιατόριο που θα σερβίρει αποκλειστικά έντομα θα λειτουργήσει τον Απρίλιο στο Λονδίνο στο πλαίσιο του «Pestival 2013», ενός πρωτότυπου φεστιβάλ με στόχο την προώθηση της κατανάλωσης εντόμων.
Εκτός αυτού, τον Μάρτιο το βρετανικό δίκτυο BBC θα παρουσιάσει ένα ντοκιμαντέρ με κεντρικό πρόσωπο τον συγγραφέα βιβλίων διατροφής Stefan Gates, ο οποίος θα τρώει καλοψημένες ακρίδες και ταραντούλες προωθώντας το μήνυμα ότι υπάρχουν πολλά περιβαλλοντικά οφέλη από την κατανάλωση εντόμων, άποψη που συμμερίζονται και πολλοί επιστήμονες.
Τραγανιστά, γεμάτα πρωτεΐνες και διαθέσιμα κάθε στιγμή. Μέχρι σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, εκτός από πολύ συγκεκριμένες περιοχές, οι άνθρωποι παρέβλεπαν τα έντομα ως διατροφική πηγή.
Ωστόσο, από το 2011, ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών (FAO) χρηματοδοτεί προγράμματα για την προώθηση της κατανάλωσης και της εκτροφής εντόμων στη νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική, όπου ήδη δυο εκατομμύρια άνθρωποι περιλαμβάνουν τα έντομα στο καθημερινό τους διατροφολόγιο.
Πέρυσι ο FAO δημοσίευσε μια λίστα με 1.909 είδη εντόμων κατάλληλα να ενταχθούν στο ανθρώπινο διατροφολόγιο, ενώ σχεδιάζει, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ολλανδίας, διεθνές συνέδριο για τα έντομα ως πλούσια πηγή διατροφής.
Τα έντομα είναι άφθονα παγκοσμίως. Μάλιστα υπολογίζεται ότι για κάθε άνθρωπο υπάρχουν στη φύση διαθέσιμοι 40 τόνοι εντόμων.
Τα επόμενα 30 χρόνια ο πληθυσμός του πλανήτη αναμένεται να αυξηθεί στα εννιά εκατομμύρια, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση των ανθρώπων που υποσιτίζονται και ακόμα μεγαλύτερη πίεση σε αγροτική γη, ύδατα κλπ.
Στο μεταξύ το κόστος του κρέατος αυξάνεται, ενώ υπάρχει και το πρόβλημα των εκτάσεων που αποψιλώνονται για την κτηνοτροφία αλλά και του μεθανίου που απελευθερώνουν οι αγελάδες, συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή.
Στον αντίποδα, τα έντομα εκλύουν λιγότερα αέρια, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και αμινοξέα, ενώ μπορούν να αναπτυχθούν από οργανικά απόβλητα.
Η Κίνα έχει στήσει με μεγάλη επιτυχία γιγάντιες φάρμες σκουληκιών, ενώ η Ζιμπάμπουε έχει δημιουργήσει μια πολλά υποσχόμενη βιομηχανία καμπιών και το Λάος έλαβε επιδότηση ύψους 500.000 δολαρίων από τον FAO για την εκτροφή εντόμων.
Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι οι ανατριχιαστικοί, μέχρι πρότινος, φίλοι μας, σύντομα θα «σέρνονται» στο πιάτο μας, στο πλαίσιο μιας κερδοφόρας βιομηχανίας και καλύπτοντας μεγάλο μέρος των διατροφικών μας αναγκών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου