Διάφοροι βλαστοί, ρίζες, φύλλα και καρποί σε διάφορα μέρη του κόσμου είναι απολύτως εδώδιμα, αφού η Μητέρα Φύση δεν θα άφηνε ποτέ τον πρωτόγονο άνθρωπο να πεινάσει. Από τότε μέχρι σήμερα η παράδοση θέλει η χρήση τους να παραμένει, βασικό στοιχείο της διατροφής μας, με τις συνήθειες να διαφοροποιούνται βέβαια από τόπο σε τόπο. Έτσι τα περισσότερα λαχανικά της ακόλουθης λίστας είναι σχεδόν άγνωστα στη χώρα μας…
1. Oca, Νότια Αμερική – Ονομάζεται και «yam», λόγω της λαχταριστής γεύσης του που θυμίζει… βερίκοκο.
2. Romanesco – Εξωτική παραλλαγή του κουνουπιδιού για τους λάτρεις της υψηλής… design γαστρονομίας!
3. Kohlrabi, Ινδία – Συγγενές του άγριου λάχανου, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 150 πιο υγιεινά τρόφιμα στον κόσμο.
4. Salsify, Ευρώπη – Γνωστό ως λαγόχορτο, με ιδιαίτερα πικρή γεύση, ιδανικό για χορτόπιτες (τα φύλλα) και ψητό στη σχάρα (οι ρίζες).
5. Κai-Ian, Κίνα – Το κινέζικο μπρόκολο, απαραίτητο στην καντονέζικη κουζίνα, αλλά και ευρέως διαδεδομένο στην Αμερική σε σαλάτες.
6. Sunchoke, Βόρεια Αμερική – Η γνωστή «αγκινάρα της Ιερουσαλήμ» που καμία σχέση δεν έχει με το Ισραήλ! Αντικαθιστά άνετα τις πατάτες αν και είναι αρκετά πιο γλυκό.
7. Nopales, Μεξικό – Είδος κάκτου τα φύλλα του οποίου τρώγονται αφού καθαριστούν προσεκτικά από τα αγκάθια. Φρουτώδη και δροσερή γεύση…
8. Manioc, Νότια Αμερική – Εδώδιμη ρίζα πλούσια σε υδατάνθρακες, που καταναλώνεται ακριβώς όπως οι πατάτες.
9. Dulse, Ισλανδία – Είδος φυκιών, με πλούσια περιεκτικότητα σε ιώδιο, τα οποία χρησιμοποιούνται σε σούπες αλλά και σε ιάφορα τοπικά πιάτα κατσαρολας.
10. Yardlong, Κίνα – Κινέζικα πράσινα φασόλια τα οποία στη γεύση και στοάρωμα μοιάζουν με τα κοινά δικά μας παρόμοια λαχανικά, αν και οι Κινέζοι τα προτιμούν… ωμά.
11. Fiddleheads, Μέιν – Φύλλα από ένα είδος φτέρης, με τα οποία οι ντόπιοι παρασκευάζουν ένα παραδοσιακό πιάτο με σάλτσα μαγιονέζας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου