Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Μύλος στην Κερατέα για τα σκουπίδια

Μαλλιά-κουβάρια πριν ακόμη βρεθεί λύση στο αδιέξοδο της διαχείρισης των απορριμμάτων έγιναν στην Κερατέα, επιβεβαιώνοντας την άποψη που διατύπωνε προ ημερών η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, μετά την τελευταία συνάντηση με την Συντονιστική Επιτροπή, ότι η ομάδα είναι διασπασμένη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνεννόηση.

Τις τελευταίες μέρες που κορυφώνονται οι κινήσεις στο παρασκήνιο, αποκαλύπτονται οι πολλαπλές ρωγμές που έχουν ανοίξει από καιρό μεταξύ της πρώην ηγεσίας και του σκληρού πυρήνα του δήμου Κερατέας υπό τον κ. Σταύρο Ιατρού και της νυν διοίκησης του Καλλικρατικού δήμου Λαυρεωτικής υπό τον κ. Κώστα Λεβαντή που προέρχεται από τους κόλπους του ΠΑΣΟΚ.

Η πλευρά του κ. Ιατρού ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει τις διαφωνίες της για τους χειρισμούς των τελευταίων εβδομάδων και να διαχωρίσει τη θέση της από τις προτάσεις αλλά και τις πρωτοβουλίες της νέας δημοτικής αρχής, αρνούμενη να κάνει συμβιβασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ιατρού θεωρεί ότι στην μάχη που δόθηκε τους τελευταίους μήνες για να μην γίνει ο ΧΥΤΥ, η Κερατέα είναι μέχρι στιγμής ο νικητής, κάτι που την καθιστά ικανή να καθορίζει μόνη της τους όρους του παιχνιδιού.

Κάτω από τις μεγάλες και ισχυρές πιέσεις της κυβέρνησης. ο κ. Λεβαντής και η ομάδα του εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί. Δέχονται να αυξηθεί ο όγκος των απορριμμάτων που θα διαχειριστούν οι εγκαταστάσεις στην Κερατέα (από 60.000 έως και 80.000 τόνους το χρόνο έναντι 127.000 που προέβλεπε ο περιφερειακός σχεδιασμός), παρά το γεγονός ότι η γραμμή ήταν μόνο τα σκουπίδια της Λαυρεωτικής και του Σαρωνικού, προτάσσουν άλλα σημεία για το ΧΥΤΥ εντός της Κερατέας (σ.σ λέγεται ότι πρότειναν στην κ. Μπιρμπίλη μία έκταση περί τα 100 στρέμματα κοντά στον παλιό ΧΑΔΑ) και επεξεργάζονται μεθόδους τεχνολογίας που από την πλευρά του κ. Ιατρού αφήνουν να εννοηθεί ότι γέρνουν προς την καύση.

Το τι διαστάσεις μπορεί να πάρει αυτή η διάσπαση ουδείς γνωρίζει είναι όμως κάτι που θα «μετρηθεί» από το έρεισμα που έχει στην κοινωνία ο κ. Ιατρού.

Ο λομπίστας και η Κερατέα

Οι εκπρόσωποι της Κερατέας σκόπιμα αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους για την τεχνολογία που προκρίνουν, μολονότι τα σενάρια για τους ντίλερ δίνουν και παίρνουν και φωτογραφίζουν πρόσωπα και επιχειρήσεις πολύ γνωστές στην τοπική κοινωνία. Ακόμη και η πρόταση για το εργοστάσιο απορριμμάτων στο Βιοτεχνικό Πάρκο, υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει την σφραγίδα ανθρώπων και συνεργατών πολύ γνωστού επιχειρηματικού ομίλου διαχείρισης αποβλήτων.

Για ξεκάρφωμα (;) όμως τίποτα δεν έχει αποκλειστεί στο θέμα των τεχνολογιών, δεδομένου ότι κύκλοι της αγοράς αφήνουν να αιωρείται πρόταση και για μονάδα αεριοποίησης πλάσματος γαλλικής προέλευσης που αντιπροσωπεύει στην χώρα μας εταιρεία συμβούλων με άρωμα και από Ελλάδα (σ.σ μία ελληνική ευρεσιτεχνία παραγωγής ενέργειας από υδρογόνο).

Η εταιρεία αυτή πλασάρεται να κάνει lobby στις Βρυξέλλες και δεν είναι άγνωστη στο δήμο της Κερατέας καθώς στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον κ. Ιατρού σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Πηγές ωστόσο στο πρώην δήμαρχο αναφέρουν ότι η συνεργασία αυτή ουδέποτε περπάτησε, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία συμβούλων έχει εγείρει οικονομικές αξιώσεις από την Κερατέα και εμφανίζεται να μην διαθέτει τα εχέγγυα για να αναλάβει το βάρος μια αξιόπιστης λύσης για τα σκουπίδια.

Φορείς της πόλης ετοιμάζουν επίσης ταξίδια στο εξωτερικό για αναζήτηση κατάλληλων λύσεων και επισημαίνουν ότι μπορεί να επιταχυνθεί η λειτουργία του εργοστασίου με τεχνολογία που θα δημιουργεί πολύ μικρή ποσότητα υπολείμματος ενώ δεν αποκλείουν ως προσωρινή λύση τη Φυλή μέχρι να βρεθεί ο χώρος για το ΧΥΤΥ εντός Κερατέας. Όμως κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με πόλεμο αφού ο δήμαρχος της περιοχής κ. Δημήτρης Μπουραίμης απειλεί με κλείσιμο της χωματερής και είναι έτοιμος να πάρει τα όπλα ανά χείρας σε περίπτωση που αλλάξει ο περιφερειακός σχεδιασμός.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

alepoy »

Copyright © Reality time | Φιλικές σελίδες