Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Γιορτάζουν με ποδηλατοδρομία την ίδρυση πανεπιστημίου

Γιορτάζουν με ποδηλατοδρομία την ίδρυση πανεπιστημίου
Με ποδηλατοδρομία από την Θεσσαλονίκη στην Κωνσταντινούπολη γιορτάζουν σπουδαστές και καθηγητές την ίδρυση του πανεπιστημίου Ισίκ (ISIK University).

Ξεκίνησαν με τα ποδήλατά τους, από το τούρκικο προξενείο με προορισμό το campus του πανεπιστημίου τους στην Πόλη.
Με αυτόν τον τρόπο θέλησαν να γιορτάσουν τα 125 χρόνια από την ίδρυση του εκπαιδευτικού συγκροτήματος, το οποίο άρχισε να λειτουργεί στις 14 Δεκεμβρίου 1885 στη Θεσσαλονίκη με την ονομασία «Feyziye».

Αρχικά, λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο αλλά σύντομα δημιουργήθηκε γυμνάσιο και λύκειο στο οποίο φοίτησαν υπουργοί, νομάρχες, γιατροί και μηχανικοί. Το σχολείο λειτούργησε στη Θεσσαλονίκη μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην συνοικία Μπεγιαζίτ, στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1934 το σχολείο μετονομάστηκε Isik που σημαίνει «φως» και το 1996 ιδρύθηκε και το πανεπιστημιακό τμήμα όπου φοιτούν σήμερα 3500 σπουδαστές.

Μαζί με τους Τούρκους ποδηλάτες βρίσκονται και δύο Έλληνες αθλητές οι οποίοι θα τους συνοδεύσουν μέχρι την Ασπροβάλτα όπου θα γίνει και η πρώτη στάση. Στην Ελλάδα θα σταματήσουν άλλες δύο φορές, στην Καβάλα και στην Κομοτηνή αφού υπολογίζουν να καλύπτουν ημερησίως περί τα 80 χιλιόμετρα ενώ στο πανεπιστήμιο θα φτάσουν την επόμενη Παρασκευή.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

alepoy »

Copyright © Reality time | Φιλικές σελίδες