Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Πόσο επικίνδυνες είναι οι βαφές μαλλιών;


Πολλές βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούν εκατομμύρια γυναίκες, περιέχουν χημικές ουσίες που συνδέονται με την εκδήλωση καρκίνου προειδοποιούν Βρετανοί ειδικοί.Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι βαφές που χρησιμοποιούνται ακόμη και στα ακριβά κομμωτήρια, εκθέτουν δυνητικά σε κίνδυνο την υγεία μας. 

Γράφοντας σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι μόνιμες βαφές μαλλιών αντιδρούν με τον καπνό του τσιγάρου και άλλους ρύπους που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα σχηματίζοντας καρκινογόνες ενώσεις.
Πάνω από το ένα τρίτο των γυναικών και ένας στους δέκα άνδρες, βάφουν τα μαλλιά τους με αποτέλεσμα το ζήτημα αυτό να αφορά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.
Η προειδοποίηση έρχεται από επιστήμονες από την εταιρεία «Green Chemicals» που εδρεύει στο Λιντς, οι οποίοι πραγματοποίησαν μια ανασκόπηση παλιότερων μελετών γύρω από τα χημικά που βρίσκονται στις βαφές μαλλιών. Ανέφεραν ότι όλες οι πληροφορίες ήταν ήδη διαθέσιμες και έπρεπε απλά να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ για να προκύψει η σύνδεση με τον καρκίνο.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πολλές βαφές μαλλιών περιέχουν δευτεροταγείς αμίνες, οργανικές ενώσεις που προέρχονται από την αμμωνία. Οι ενώσεις αυτές παραμένουν στα μαλλιά για αρκετές εβδομάδες και διαπερνούν το δέρμα.
Οι δευτεροταγείς αμίνες αντιδρούν με τον καπνό και τους ρύπους του περιβάλλοντος και παράγουν επικίνδυνες ουσίες που λέγονται Ν - νιτροζαμίνες
Ο καθηγητής David Lewis, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ειδικός στη χημεία των χρωμάτων, δήλωσε: «Σε αυτό το στάδιο, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ποσότητα των Ν - νιτροζαμίνων που παράγονται και το επίπεδο κινδύνου που οι ενώσεις συνεπάγονται, αλλά είναι σαφές ότι ένας πιθανός κίνδυνος υφίσταται.
Από την άλλη πλευρά, οι βιομηχανίες καλλυντικών αμφισβητούν αυτούς τους ισχυρισμούς.
Η Δρ ‘Εμμα Μέρεντιθ, εκπρόσωπος του συλλόγου καλλυντικών προϊόντων και προϊόντων αρωματοποιίας, ανέφερε ότι ο νόμος απαγορεύει τη χρήση δευτεροταγών αμίνων που αντιδρούν με τους ρύπους του περιβάλλοντος ή τον καπνό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

alepoy »

Copyright © Reality time | Φιλικές σελίδες